Τετάρτη 10 Ιουλίου 2019

Φιλοξενώντας την συγγραφέα Σταυρούλα Γ. Νοβακίδου!

Είστε έτοιμοι;  

....οικοδεσπότης: Θεόφιλος Γιαννόπουλος.

Ας αρχίσουμε λοιπόν την λογοτεχνική μας 'ανάκριση'...
 
Το έργο σου απευθύνεται σε αναγνώστες που…

Θέλουν να ταξιδέψουν, να προβληματιστούν και να νιώσουν έντονα συναισθήματα. Tο συγκεκριμένο βιβλίο απευθύνεται σε όλους τους αναγνώστες ανεξαρτήτως ηλικίας, καθώς περιγράφει βασικά κοινωνικά θέματα, τη σύγχρονη δομή της ελληνικής κοινωνίας και τις έντονες αλλαγές που προκύπτουν λόγω ορισμένων γεγονότων, όπως είναι το μεταναστευτικό. 

Η ιστορία σου βασίζεται σε πραγματικά γεγονότα; Κι αν ναι, σε ποια συγκεκριμένα;

Ναι, ο κεντρικός άξονας του βιβλίου βασίζεται σε πραγματικά περιστατικά, όπως είναι η εγκατάσταση των Σύριων προσφύγων στον ελλαδικό χώρο το καλοκαίρι του 2015 καθώς και οι αντιδράσεις που υπήρξαν από τους ντόπιους κατοίκους. Παράλληλα, οι ακραίες αντιδράσεις των ανθρώπων απέναντι στη διαφορετικότητα, ο έντονος φανατισμός, ο ρατσισμός και αρκετές μαρτυρίες μαθητών που έχουν κατά καιρούς υποστεί σχολικό εκφοβισμό (bullying) αποτέλεσαν το έναυσμα για τη συγγραφή του έργου μου.


Ποιος ήρωας της πλοκής σε δυσκόλεψε στην ανάπτυξή του και γιατί;

Νομίζω οι χαρακτήρες, οι οποίοι έχουν έντονες ρατσιστικές και ακραίες συμπεριφορές, καθώς με δυσκόλευε να αντιληφθώ τον τρόπο με τον οποίο σκέφτονται και δρουν αυτοί οι άνθρωποι. Παράλληλα, δυσκολία αντιμετώπισα στην εσωτερική αλλαγή του κεντρικού μου ήρωα, δεδομένης της ηλικίας του και του ευαίσθητου ψυχικού του κόσμου.

Πόσο καιρό κράτησε η συγγραφή του έργου σου;
Η συγγραφή διήρκησε περίπου τρεις μήνες. Την ιδέα όμως την είχα στο μυαλό μου περίπου ένα χρόνο και μέσα σε αυτό το διάστημα έψαχνα πληροφορίες, μελετούσα, ώστε να αποδώσω λογοτεχνικά άρτια τους χαρακτήρες μου στο έργο. 

Το βιβλίο σου γράφτηκε σε μία συνεχόμενη ή σε αποσπασματικές χρονικές περιόδους;

Σε αποσπασματικές.

Γιατί πιστεύεις πως πρέπει να διαβάσει ένας αναγνώστης το έργο σου;

Γιατί θεωρώ πως τα κοινωνικά θέματα που θίγονται στο μυθιστόρημα ενδιαφέρουν το αναγνωστικό κοινό, ταυτόχρονα όμως το προβληματίζουν, προκαλούν συναισθήματα, έτσι ώστε να έρθει η αλλαγή στο κοινωνικό «γίγνεσθαι» που όλοι την αναζητάμε. Στο βιβλίο παρουσιάζω τους θεματικούς άξονες της φιλίας, το ρατσισμό, το φανατισμό στις μέρες μας, τις σχέσεις μεταξύ γονέων και παιδιών, τον σχολικό εκφοβισμό, τη διαφορετικότητα, τον έρωτα κ.α.  

Πού αφιερώνεις το βιβλίο σου;

Στους ανθρώπους που ενδιαφέρονται για τον συνάνθρωπό τους και προσπαθούν να βελτιώσουν τις υπάρχουσες κοινωνικές συνθήκες για ένα καλύτερο «αύριο».

Ποιος από τους ήρωές σου θα ήθελες να είναι πραγματικός;
 
Ο Μανώλης, επειδή μέσα από τις καταστάσεις που βιώνει και έχοντας ως φωτεινό παράδειγμα την καθηγήτρια του, καταφέρνει να αλλάξει και να  δει τον κόσμο μέσα από ένα διαφορετικό πρίσμα, πιο ανθρώπινο. Παράλληλα, θα ήθελα να υπήρχαν στην πραγματικότητα περισσότεροι άνθρωποι σαν τη Κατερίνα, οι οποίοι εμπνέουν τους άλλους για τις αξίες, την ηθική, την ευαισθησία και τον ουμανισμό τους.  

Αν είχες το δικαίωμα να σου πραγματοποιηθεί μια λογοτεχνική ευχή, ποια θα ήταν αυτή;

Να διαβαστεί από πολλούς, ώστε να επιτευχθεί η αλλαγή και να γίνει η κοινωνία μας πιο «ανθρώπινη» με ανθρώπους που νοιάζονται για το διπλανό του και δίνουν προτεραιότητα στην προσφορά για να καλύψουν τις ανάγκες των συνανθρώπων τους.

Σε επηρεάζουν οι κριτικοί βιβλίων και οι αναγνώστες με όσα θετικά ή αρνητικά σου μεταφέρουν για το έργο σου;

Όχι, οι κριτικές που δέχομαι και ιδιαίτερα οι εποικοδομητικές εμπεριέχουν ανατροφοδότηση, οπότε αυτό με βοηθάει να εξελίξω περισσότερο τις δεξιότητες μου και τη συγγραφή. 

Γράφεις βασισμένος στις δικές σου αφορμές ή στις ανάγκες της αναγνωστικής αγοράς;

Γράφω γιατί θέλω να εκφράσω τις εσωτερικές μου ανάγκες, ανησυχίες       σκέψεις και την αντίληψη μου για τον κόσμο μέσα από μια ιστορία της φαντασίας μου, η οποία δεν απέχει και πολύ από τη σημερινή πραγματικότητα. 

Ποιες στιγμές αφιερώνεσαι στην συγγραφή;

Κυρίως το βραδύ που υπάρχει απόλυτη ησυχία. Είναι μαγικές οι βραδινές ώρες συγγραφής. Υπάρχουν όμως στιγμές κατά τη διάρκεια της μέρας, που ξεπηδούν εικόνες, σκηνές, πλάθει το μυαλό μου χαρακτήρες και θέλω αμέσως να τα καταγράψω, ώστε αργότερα να τα αναπτύξω στο βαθμό που θέλω και μπορώ.

Γνώρισέ μας τις δράσεις σου και το απωθημένο σου για κάτι που δεν κατάφερες ακόμη να κάνεις.

Θα ήθελα να ταξιδέψω σε πολλές χώρες (είναι μέσα στους στόχους μου), ώστε να διευρύνω ακόμη περισσότερο τους ορίζοντες μου και να εμπλουτίσω τις εμπειρίες μου.

Πόσο τελειομανής είσαι;

Δεν με θεωρώ τελειομανή, απλά προσπαθώ με ό,τι ασχολούμαι να είναι συστηματικό και να έχω συνεχής επαφή με το αντικείμενο.

Μελλοντικά σχέδια;

Να συνεχίσω την συγγραφή βιβλίων και να παρουσιάσω και άλλες ενδιαφέρουσες ιστορίες.
 
 
Σ' ευχαριστώ πολύ για την εξομολογητική σου συνέντευξη αγαπητή μας Σταυρούλα Γ. Νοβακίδου!,κάθε επιτυχία εύχομαι στην λογοτεχνική σου διαδρομή!
 
 
ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΚΟ ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ 



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου