Πέμπτη 28 Μαρτίου 2019

Φιλοξενώντας την συγγραφέα Καλλιόπη Παπουτσή!

Είστε έτοιμοι;  

....οικοδεσπότης: Θεόφιλος Γιαννόπουλος.
Ας αρχίσουμε λοιπόν την λογοτεχνική μας 'ανάκριση'... 



Το έργο σου απευθύνεται σε αναγνώστες που…

Σε αναγνώστες  που δεν έχουν πολύ χρόνο να διαθέσουν στην ανάγνωση ενός μεγάλου έκτασης λογοτεχνικού έργου, αλλά θέλουν να γευτούν μικρές μπουκίτσες λογοτεχνίας, με διαφορετικού ύφους και ποικιλίας συναισθημάτων η μία από την άλλη. Να περνούν από το γέλιο, στο δάκρυ, και από την λύπη στην χαρά.

Η ιστορία σου βασίζεται σε πραγματικά γεγονότα; Κι αν ναι, σε ποια συγκεκριμένα;

Οι ιστορίες στις «Ανεξίτηλες Στιγμές» είναι όλες μυθοπλασία. Όμως θα έλεγα ότι κάθε ήρωα που χτίζω, κάθε χαρακτήρα, κάθε ιστορία, δεν μπορεί να μη περιέχουν και να μη απεικονιστούν στοιχεία από την πραγματική ζωή.

Πόσο καιρό κράτησε η συγγραφή του έργου σου;

Ένα χρόνο.

Το βιβλίο σου γράφτηκε σε μία συνεχόμενη ή σε αποσπασματικές χρονικές περιόδους;

Οι Ανεξίτηλες στιγμές αποτελούνται από δεκαέξι διηγήματα τα οποία γράφηκαν στην διάρκεια ενός έτους σε διαφορετικές όμως, διάσπαρτες χρονικές στιγμές. Θα έλεγα ότι έχουν περάσει και από τις τέσσερις εποχές του χρόνου και ίσως αυτό να έχει επηρεάσει και την χρονική στιγμή που διαδραματίζεται κάθε ιστορία.

Γιατί πιστεύεις πως πρέπει να διαβάσει ένας αναγνώστης το έργο σου;

Γιατί θα ταξιδέψει σε ένα κόσμο νοσταλγικό, θα απολαύσει κωμικές καταστάσεις, αλλά και στιγμές θλίψης, πόνου αλλά και μυστηρίου. Είναι ένα έργο που θα δώσει στον αναγνώστη μικρές, αλλά και γρήγορες γευστικές εναλλαγές, σαν ένα κουτί με διαφορετικά σοκολατάκια. Μπορείς κάποιος να αρχίσει από την αρχή, αλλά μπορεί και από το τέλος. Η επιλογή δική σας.
 
Πού αφιερώνεις το βιβλίο σου;

Το βιβλίο όπως γράφω και στις πρώτες του σελίδες, είναι αφιερωμένο στην μνήμη του πατέρα μου, αλλά και σε όλους εκείνους που έχουν μια ψυχή να τους προσέχει από ψηλά.

Αν είχες το δικαίωμα να σου πραγματοποιηθεί μια λογοτεχνική ευχή, ποια θα ήταν αυτή;

Όλο και περισσότερο αναγνωστικό κοινό να αγαπά και να διαβάζει τα βιβλία μου, αλλά και να κυκλοφορήσουν σε περισσότερες χώρες. Φυσικά ως λάτρης του θεάτρου, θα ήθελα κάποια στιγμή να απολαύσω από την θέση του θεατή ένα δικό μου έργο. Μα πάνω απ’ όλα εύχομαι να έχω πάντα έμπνευση.

Γράφεις βασισμένη στις δικές σου αφορμές ή στις ανάγκες της αναγνωστικής αγοράς;

Μπορεί να βρίσκομαι στην τράπεζα, βόλτα στην παραλία ή σε κάποιο αίθουσα αναμονής και τότε από το μυαλό μου ξεπηδούν νέες ιστορίες ή σκηνές από την συνέχεια αυτού που γράφω. Η αφορμή για γραφή μπορεί να είναι οτιδήποτε που έχω παρατηρήσει στην διάρκεια της ημέρας μου, όπως ένας καυγάς στον δρόμο, μια εικόνα ενός ζευγαριού, ή ενός παιδιού. Έμπνευση από μικρές καθημερινές στιγμές ανεξάρτητα από  τις ανάγκες της αναγνωστικής αγοράς. Όμως σε δεύτερο χρόνο, πάντα ελπίζω και θέλω τα γραπτά μου να μπορούν να αγγίξουν τις καρδιές των αναγνωστών.

Ποιες στιγμές αφιερώνεσαι στην συγγραφή;

Ως εργαζόμενη μέχρι αργά το απόγευμα και με ενεργή δράση σε θεατρική ομάδα, αλλά και μαθήματα λογοτεχνίας, σεναρίου και άλλες δραστηριότητες, ο χρόνος για συγκέντρωση και γραφή είναι ελάχιστος και μόνο τα Σαββατοκύριακα.

Μελλοντικά σχέδια;

Να καταφέρω ως το τέλος του καλοκαιριού να ολοκληρώσω το νέο μου μυθιστόρημα.



Σ' ευχαριστώ πολύ για την εξομολογητική σου συνέντευξη Καλλιόπη Παπουτσή, κάθε επιτυχία εύχομαι στην λογοτεχνική σου διαδρομή!
 

 ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ
Η Καλλιόπη Παπουτσή γεννήθηκε στο Βόλο όπου και ζει. Αν και λογίστρια στο επάγγελμα η ψυχή της φλέρταρε από μικρό παιδί με τις τέχνες.
Στην Θεσσαλονίκη ,-όπου έζησε αρκετά χρόνια-, έκανε σπουδές στο ελεύθερο σχέδιο και στην μουσική, ανώτερα θεωρητικά και πιάνο. Εργάστηκε στο χώρο των ωδείων και της εκπαίδευσης παραδίδοντας μαθήματα σχεδίου. Έχει ασχοληθεί με την ζωγραφική σε επαγγελματικούς χώρους και σε παιδικά δωμάτια. Επίσης, έχει συμμετάσχει σε ομαδικές εκθέσεις ζωγραφικής αλλά και με προσωπική της έκθεση. 
Παράλληλα σπούδασε Λογιστική και σήμερα ζει και εργάζεται σε αυτόν τον κλάδο, στο Βόλο.
Ως λάτρης της λογοτεχνίας, συμμετείχε σε διάφορες λέσχες ανάγνωσης καθώς και σε τμήματα δημιουργικής γραφής. Παράλληλα είναι μέλος στην θεατρική πειραματική σκηνή Ν. Ιωνίας Βόλου.
Το πρώτο μυθιστόρημά της «Δια πυρός και συζύγου» κυκλοφόρησε το 2013.
Το δεύτερο γραπτό της εγχείρημα είναι η συλλογή διηγημάτων με τον τίτλο «Ανεξίτηλες Στιγμές».


 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου