Κυριακή 30 Δεκεμβρίου 2018

Φιλοξενώντας τον συγγραφέα Γιώργο Σαρδέλη!

Είστε έτοιμοι;  

....οικοδεσπότης: Θεόφιλος Γιαννόπουλος.
Ας αρχίσουμε λοιπόν την λογοτεχνική μας 'ανάκριση'...

1. Το έργο σου απευθύνεται σε αναγνώστες που…
Σε όλους τους αναγνώστες ανεξαρτήτως μόρφωσης, τους αναγνώστες με «κοινό Νου»,  που αγαπούν το βιβλίο, θα αγγίξει τον ψυχικό τους κόσμο, θα ενεργοποιηθούν οι αισθήσεις τους και θα εμπλουτίσουν τον πνευματικό τους κόσμο.  

2. Πόσο καιρό κράτησε η συγγραφή του έργου σου;
Το συγκεκριμένο βιβλίο «Κατάθεση Ψυχής» παρά τα δυνατά αισθήματα και συναισθήματα γράφτηκε σε επτά (7) μήνες. 

3. Πόσο τελειομανής είσαι;
Η τελειομανία έχει τα θετικά της αλλά και πολλά αρνητικά που επιδεινώνουν τον ψυχικό μας κόσμο. Προτιμώ την υγιή τελειομανία όπου ο στόχος μας δεν γίνεται αυτοσκοπός με το «όλα ή τίποτα». Επαινώ τον εαυτό μου με την επίτευξη του κάθε στόχου μου και φυσιολογικά προχωρώ συνειδητά και με αγάπη για τον επόμενο…

4. Γιατί πιστεύεις πως πρέπει να διαβάσει ένας αναγνώστης το έργο σου;
Το βιβλίο είναι αφήγημα ζωής, μία βιωματική λογοτεχνία, με προεκτάσεις στον άνθρωπο, την Κοινωνία και με πολλά λαογραφικά και πολιτιστικά στοιχεία.
Βιοσοφία, για κοινωνική καταξίωση, ευγνωμοσύνη, εργασία, εκπαίδευση, καλοσύνη. Άρτια συγκροτημένη μελέτη ζωής, τα παραθέματα, ποιήματα, γνωμικά και φιλοσοφικές σκέψεις.
Προσπαθώ να δω την κοινωνία με μια καθαρή και νηφάλια προσέγγιση. Η κοινωνία είμαστε εμείς οι άνθρωποι και κάθε ολίσθημα μας αντανακλά στο κοινωνικό σύνολο. Ευαγγελίζομαι έναν αλλιώτικο κόσμο χωρίς κοινωνικούς αποκλεισμούς, κοινωνικές ανισότητες και απαξίωση των κοινωνικών αγαθών.
Μέσα από αυτή την περιπλάνηση των αναμνήσεών μου και την αποκάλυψη των οραμάτων μου για τούτη τη μικρή ζωή, περνάω μηνύματα στους αναγνώστες να αναλογιστούνε για μία ακόμη φορά ότι μια απλή, αλλά υψηλή σε νόημα ζωή είναι μια μεγάλη ζωή, όπως μεγάλα είναι όλα τα «απλά και αληθινά».  
 
 5. Πού αφιερώνεις το βιβλίο σου;
Το αφιερώνω στον Άνθρωπο. Πάντα με ενδιέφερε ο Άνθρωπος ως κοινωνικό ον και η εσωτερική του εξέλιξη. Έχει απεριόριστες  δυνάμεις μέσα του αρκεί να πιστέψει στον Εαυτό του. Η ευτυχία του είναι “μέσα” του αρκεί να ισορροπεί τα “πρέπει” με τα “θέλω” του. Οι ευτυχισμένες Κοινωνίες χτίζονται από ευτυχισμένους Ανθρώπους.  

6. Αν είχες το δικαίωμα να σου πραγματοποιηθεί μια λογοτεχνική ευχή, ποια θα ήταν αυτή;
Πιστεύω στο βιβλίο μου. Βγάζει Αλήθειες Ζωής και πραγματικά αξίζει να διαβαστεί από μικρούς και μεγάλους. Η λογοτεχνία δεν έχει σύνορα και εύχομαι να ταξιδέψει ανοίγοντας πόρτες ερμητικά κλειστές….

7. Σε επηρεάζουν οι κριτικοί βιβλίων και οι αναγνώστες με όσα θετικά ή αρνητικά σου μεταφέρουν για το έργο σου;
Ασφαλώς οι κριτικές παίζουν τον ρόλο τους. Οι θετικές κριτικές με ενθαρρύνουν και με χαροποιούν για το έργο μου και συγχρόνως με ωθούν να κάνω την αυτοκριτική μου για να γίνομαι καλύτερος. Οι αρνητικές κριτικές τις αξιολογώ και ανάλογα πράττω.     

8. Γράφεις βασισμένος στις δικές σου αφορμές ή στις ανάγκες της αναγνωστικής αγοράς;
Ποτέ δεν γράφω κατά παραγγελία… αλλά το βιβλίο το γράφει η ψυχή. Άλλωστε “Κατάθεση ψυχής ” είναι και ο τίτλος του πρόσφατου βιβλίου μου. Την συγγραφή δεν την βλέπω ως βιοποριστική ανάγκη αλλά ως λειτούργημα.

9. Ποιες στιγμές αφιερώνεσαι στην συγγραφή;
Γράφω όταν νιώθω γαλήνη μέσα μου όπου οι εμπνεύσεις μου είναι πιο καθάριες και αληθινές. Δεν γράφω …για να γράψω.

10. Μελλοντικά σχέδια;
Φυσικά και υπάρχουν μελλοντικά σχέδια.  Να είμαι υγιής και οι εμπνεύσεις μου θα εντυπωθούν στις σελίδες τους όταν πρέπει και την κατάλληλη στιγμή.


Σ' ευχαριστώ πολύ για την εξομολογητική σου συνέντευξη συγγραφέα μας, πάντα επιτυχίες εύχομαι στην λογοτεχνική σου διαδρομή! 
 
                                              ΣΥΝΤΟΜΟ ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ

Ο Γιώργος Θ. Σαρδέλης γεννήθηκε το 1952 στην Νέα Αβώρανη Αγρινίου. Η δεύτερη μεγάλη πατρίδα και αγάπη του είναι το Λιβαδάκι της Ορεινής Ναυπακτίας το χωριό των προγόνων του.

Τελείωσε το Α΄ Γυμνάσιο Αγρινίου και σπούδασε οικονομικά στην Ανωτάτη Βιομηχανική Σχολή Θεσσαλονίκης (σήμερα Πανεπιστήμιο Μακεδονίας).
Γνωστός οικονομολόγος, διαμένει στην Θεσσαλονίκη, είναι παντρεμένος και έχει δύο κόρες.

Διετέλεσε ανώτατο οικονομικό στέλεχος σε πολυεθνική εταιρεία. Από το 1993 διατηρεί γραφείο Οικονομολόγου – Φοροτεχνικού στην Θεσσαλονίκη.
Ασχολήθηκε με το λειτούργημα του εκπαιδευτικού σε σχολές Λογιστών-Φοροτεχνικών, εισηγητής οικονομικών σεμιναρίων, αρθρογράφος σε οικονομικά περιοδικά και site, οικονομικός αναλυτής στα ΜΜΕ, κλπ.

Παράλληλα ασχολείται ενεργά με τα κοινωνικά προβλήματα και τον Άνθρωπο.
Τα τελευταία χρόνια γράφει λογοτεχνία και ποίηση.


ΣΥΝΟΨΗ ΤΟΥ ΕΡΓΟΥ ΤΟΥ

Για αρκετά χρόνια «σέμπροι».Καίγοταν ο κάμπος από το λιοπύρι,καίγοταν η δίψα μας λες και ο ήλιος «ξεχνούσε» να βασιλέψει.Ο ιδρώτας έσταζε βροχή στο μέτωπο μας σαν να ήθελε να ξεπλύνει την κόλλα του καπνού από πάνω μας. Δουλεύαμε για δυο και ο απολογισμός στο τέλος ήταν ένα κομμάτι ψωμί,αλλά λέγαμε ευχαριστώ και με χαμόγελο αισιοδοξίας ..προχωρούσαμε.

Η καπνοκαλλιέργεια είναι μια ιστορία αγάπης,πόνου,μίσους και χαράς.Μια καλοκαιρινή «οδύσσεια» ένα – ένα τα φύλλα του καπκού και να ικετεύεις τη Γη να σε ανταμείψει με ένα «ξερό» ψωμί να τη βγάλεις και φέτος.

Μαζί με το αρμάθιασμα τρώγαμε και το φαγητό μας για να μη χάνουμε χρόνο. Είχαμε και το «επιδόρπιο» μια φέτα γλυκό καρπούζι.’Εσμιγαν η πίκρα του καπνού με τη γλύκα του καρπουζιού και συνεχίζαμε ανανεωμένοι.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου