Τετάρτη, 11 Μαρτίου 2015

Διαγωνισμός Διηγήματος – Μάγισσες της Θεσσαλίας

Μετά την πετυχημένη έκδοση ενός σημαντικού αριθμού συλλογικών βιβλίων με διηγήματα για πολλές από τις μεγάλες πόλεις της πατρίδας μας (Θεσσαλονίκη, Αλεξανδρούπολη, Λάρισα, Τρίκαλα και Ιωάννινα), η δράση των εκδόσεων iWrite με την επωνυμία «Ιστορίες του Τόπου μας» υπεισέρχεται αυτή τη φορά σε περισσότερο… μυστηριακές διαδρομές.
Στο πλαίσιο της γνωριμίας μας με τους αναγνώστες και....
τους συγγραφείς της Θεσσαλίας, αλλά και της διάθεσής μας για ανάδειξη των θρύλων, των εθίμων και της ιστορίας του ιδιαίτερου αυτού τόπου, αποφασίσαμε την προκήρυξη ενός πρωτότυπου διαγωνισμού διηγήματος με τίτλο “Μάγισσες της Θεσσαλίας”.
Ως γνωστόν, οι γυναίκες που ασκούσαν μαγικοθρησκευτικές πρακτικές στην περιοχή της Θεσσαλίας ήταν από την αρχαιότητα, κιόλας, ξακουστές στα πέρατα του τότε γνωστού κόσμου. Φημολογούνταν ότι είχαν τη δυνατότητα να κατεβάζουν τη σελήνη από τον ουρανό και να τη φυλακίζουν, να επηρεάζουν φυσικά φαινόμενα (όπως τις εκλείψεις του ηλίου), να λύνουν και να δένουν τους έρωτες, να σηκώνουν τους νεκρούς, ενώ γνώριζαν τις ιδιότητες όλων των μαγικών βοτάνων. Οι ιστορίες αυτές επέζησαν μέσα στους αιώνες δημιουργώντας αναρίθμητους μύθους που έχουν καταφέρει να επιζήσουν με τη βοήθεια της πλούσιας λαογραφικής παράδοσης της Θεσσαλίας.
Στο πλαίσιο αυτό, προσκαλούμε όλους τους συγγραφείς του νομού, ανεξαρτήτως ηλικίας, να μας στείλουν ένα διήγημα (έκτασης 1.500 με 3.000 λέξεις) με φόντο τη δράση των μαγισσών στον τόπο τους, γεγονός που αποτελεί τον μοναδικό θεματικό περιορισμό για το έργο τους, ανεξαρτήτως χρονικής περιόδου στο οποίο αυτό θα εκτυλίσσεται. Τέλος, το διήγημα μπορεί να αποτελεί φανταστική ή πραγματική ιστορία και δύναται να ανήκει σε όλα τα λογοτεχνικά είδη (τρόμου, μυστηρίου, φαντασίας, ερωτικό κ.λπ.).
Για τις Εκδόσεις iWrite, απώτερος σκοπός τέτοιου είδους διαγωνισμών είναι η ανάδειξη και η προώθηση του πολιτισμού της ελληνικής υπαίθρου, μέσα από την εμπειρία της συγγραφής και της διηγηματικής εξιστόρησης. Στόχος είναι να γνωρίσουμε όλοι τον εκάστοτε τόπο μέσα από μία σειρά λογοτεχνικών κειμένων που να ζωντανεύουν την παράδοση του. Να δημιουργήσουμε έτσι μία νέα σειρά βιβλίων διαφορετικών από τα άλλα.
Τα διηγήματα που θα ξεχωρίσουν στον διαγωνισμό θα συμπεριληφθούν σε μία συλλεκτική έκδοση βιβλίου, η οποία θα παρουσιαστεί στα μέσα του 2015 στο αναγνωστικό κοινό, μαζί με τη βράβευση του καλύτερου συγγραφέα που θα διακριθεί ανάμεσα στους συμμετέχοντες. Ο χρόνος που θα γίνει η βιβλιοπαρουσίαση, καθώς και η επιτροπή που θα βραβεύσει τον συγγραφέα, θα γνωστοποιηθούν με το πέρας των διαγωνισμών.
Λεπτομέρειες για τον Διαγωνισμό!
Διάρκεια Ως ημερομηνία λήξης του διαγωνισμού ορίζεται η 15η Μαΐου 2015.
Αποστολή διηγημάτων
Οι συγγραφείς μπορούν να αποστείλουν το έργο τους ηλεκτρονικά στη διεύθυνση info@iwrite.gr ή σε ψηφιακό αρχείο (σε cd κ.λπ.) στη διεύθυνση Μπαλταδώρου 11, Τ.Κ. 54 634, Θεσσαλονίκη.
Οι αποστολές των διηγημάτων πρέπει πάντα να γίνονται με την ένδειξη “Για τον Διαγωνισμό Διηγήματος Μάγισσες της Θεσσαλίας”. Επίσης, θα πρέπει πάντα να υπάρχει ως συνοδευτικό υλικό ένα βιογραφικό σημείωμα του συγγραφέα (έως 150 λέξεις), καθώς και στοιχεία επικοινωνίας του (τηλέφωνο, email κ.λπ.).
Βραβεία Διαγωνισμού
Πρώτο βραβείο: Τιμητικός Έπαινος και έκδοση έργου στην ελληνική γλώσσα από τις Εκδόσεις iWrite.
Όλοι οι συγγραφείς που θα συμμετάσχουν στον διαγωνισμό, ανεξαρτήτως βράβευσης, θα λάβουν ειδική υποτροφία από τις Eκδόσεις iWrite αξίας 200 ευρώ για την έκδοση του βιβλίου τους από τις Εκδόσεις iWrite.

Όροι συμμετοχής
Τα διηγήματα θα πρέπει να είναι γραμμένα στην ελληνική γλώσσα.
• Τα διηγήματα θα πρέπει να έχουν τίτλο, να έχουν έκταση μεταξύ 1.500 και 3.000 λέξεων και να συνοδεύονται από βιογραφικό του διαγωνιζομένου. Επιπλέον, απαραίτητη είναι η αποστολή στοιχείων επικοινωνίας από τον συγγραφέα (τηλέφωνο, διεύθυνση email κ.λπ.).
• Οι διαγωνιζόμενοι έχουν δικαίωμα συμμετοχής με περισσότερα από ένα διηγήματα.
• Οι διαγωνιζόμενοι αναλαμβάνουν την ευθύνη σχετικά με την πατρότητα του διηγήματος τους.
• Οι διαγωνιζόμενοι με την αποστολή του έργου τους για συμμετοχή στο διαγωνισμό, αναγνωρίζουν το δικαίωμα του εκδοτικού οίκου να ορίσει την κριτική επιτροπή που θεωρεί κατάλληλη και σέβονται τις αποφάσεις της, οι οποίες είναι οριστικές και αμετάκλητες και θα δημοσιευτούν στην επίσημη ιστοσελίδα των Εκδόσεων iWrite μετά το πέρας του διαγωνισμού.
• Οι διαγωνιζόμενοι εκχωρούν στους διοργανωτές, στην περίπτωση που επιλεγούν από την κριτική επιτροπή για τη συμμετοχή τους στη συλλογική έκδοση, το δικαίωμα για δημοσίευση του διηγήματος τους σε βιβλίο που θα εκδοθεί από τις Εκδόσεις iWrite και θα παρουσιαστεί για πρώτη φορά σε ειδικό χώρο στη Θεσσαλία. Ο ακριβής τόπος και χρόνος όπου θα πραγματοποιηθεί η βιβλιοπαρουσίαση, καθώς και η απονομή των βραβείων, θα ανακοινωθεί από την επίσημη ιστοσελίδα των Εκδόσεων iWrite μετά το πέρας του διαγωνισμού.
• Οι διοργανωτές διατηρούν το δικαίωμα να μεταβάλουν τις ημερομηνίες ή να ματαιώσουν τον διαγωνισμό, εφόσον αυτό κριθεί αναγκαίο.
• Οι νικητές του διαγωνισμού αποδέχονται πως δεν θα λάβουν οικονομικό αντάλλαγμα από την πώληση της συλλογικής έκδοσης του έργου που θα συμμετάσχουν, ούτε δωρεάν αντίτυπα του βιβλίου. Όσοι από τους νικητές προχωρήσουν σε έκδοση ενός ολοκληρωμένου έργου τους με τις Εκδόσεις iWrite (μετά το πέρας του διαγωνισμού και της κυκλοφορίας της συλλογικής έκδοσης των διηγημάτων) θα κληθούν να υπογράψουν συμφωνητικό έκδοσης κάποιου ολοκληρωμένου έργου τους με όλες τις νόμιμες συγγραφικές απολαβές που δικαιούνται.
• Το 10% των κερδών από τις πωλήσεις της συλλογικής έκδοσης θα σταλεί ως βιβλία σε επιλεγμένες βιβλιοθήκες και πολιτιστικά κέντρα/συλλόγους της Β. Ελλάδος.
• Η συμμετοχή αυτόματα σημαίνει την πλήρη αποδοχή των παραπάνω όρων, καθώς και των αποτελεσμάτων του διαγωνισμού από την ορισθείσα κριτική επιτροπή.
Με εκτίμηση στη συγγραφική σας προσπάθεια,
Μηνάς Παπαγεωργίου, Γιώργος Ιωαννίδης
Όμιλος Δραστηριοτήτων “Πρότυπες Εκδόσεις Πηγή”

Πηγη:http://iwrite.gr/project/%CE%B4%CE%B9%CE%B1%CE%B3%CF%89%CE%BD%CE%B9%CF%83%CE%BC%CF%8C%CF%82-%CE%B4%CE%B9%CE%B7%CE%B3%CE%AE%CE%BC%CE%B1%CF%84%CE%BF%CF%82-%CE%BC%CE%AC%CE%B3%CE%B9%CF%83%CF%83%CE%B5%CF%82-%CF%84%CE%B7/