Τρίτη 15 Δεκεμβρίου 2020

Φιλοξενώντας τον συγγραφέα Χρήστο Γκόλιαρη!

 

 Είστε έτοιμοι;
Οικοδεσπότης: Θεόφιλος Γιαννόπουλος

Βιογραφικά στοιχεία

Χρήστος Γκόλιαρης

Ο Χρήστος Γκόλιαρης, γεννήθηκε στις Σέρρες το 1947 και από το 1981 ζει με την οικογένειά του στο Κιλκίς. Είναι συνταξιούχος δάσκαλος και διετέλεσε για πολλά χρόνια Σχολικός Σύμβουλος Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης, καθώς και Προϊστάμενος της Π.Ε. Ν. Κιλκίς. Έχει συγγράψει βιβλία παιδαγωγικού-ερευνητικού περιεχομένου και ένα σημαντικό αριθμό αντίστοιχων άρθρων σε παιδαγωγικά, φιλολογικά και λογο-τεχνικά περιοδικά. 

Από το 1978 ασχολήθηκε και με το συνδικαλισμό, συνέγραψε δε έναν αριθμό άρθρων και μελετών συνδικαλιστικού περιεχομένου και θεμάτων οργάνωσης της Παιδείας, τα οποία δημοσιεύτηκαν σε αντίστοιχα έντυπα. Τελευταία ασχολείται με δοκίμια, μελέτες και έρευνες κοινωνιολογικού και ιστορικού περιεχομένου, που κυκλοφορούν ως βιβλία σε έντυπη και ψηφιακή μορφή, ως άρθρα εφημερίδων, περιοδικών κ.λπ.

 ....ας αρχίσουμε λοιπόν την λογοτεχνική μας ανάκριση...

  Προκαλεί έκπληξη πώς ένας Ελλαδίτης που δεν είχατε άμεση σχέση με τα γεγονότα της Κύπρου,  ασχολήθηκε με το Κυπριακό. Πώς απαντάτε;

Χρήστος Γκόλιαρης: Η επαφή μου με την Κύπρο ξεκίνησε όταν μικρό παιδί ακόμα παρακολουθούσα από το ραδιόφωνο τον αγώνα της ΕΟΚΑ. Αργότερα στα συλλαλητήρια για την Κύπρο. Αργότερα η τραγωδία του 1974. Μελετώ βιβλία αλλά άκρη δεν βγάζω! Επισκέπτομαι το 2012 την Κύπρο. Παντού σιωπή. Σε αποτρέπουν να μεταβείς στα κατεχόμενα, όπου έγιναν φοβερές μάχες  με χιλιάδες Ελληνοκύπριους  νεκρούς. Αυτό ήταν το έναυσμα. Πέντε χρόνια συγγραφική, μελετητική και ερευνητική δουλειά. Πέντε φορές επισκέφθηκα τα «θέατρα» των μαχών, όπου μελέτησα όλα τα δεδομένα. Από κοντά μου και ο άξιος συνεργάτης μου κ. Ανδρέας Πίγγουρας, Κύπριος, που τον γνώρισα εκεί και αποτέλεσε την «κυπριακή συνείδηση» στο έργο μου Γι’ αυτό και του αφιερώνω το βιβλίο. Έτσι προέκυψαν όλα!

Το βιβλίο σας το κατατάσσετε στο  ιστορικό ή στο λογοτεχνικό είδος;

Χρήστος Γκόλιαρης: Το βιβλίο είναι ιστορικού περιεχομένου. Σαν εκπαιδευτικός  γνωρίζω τα είδη του λόγου και θεώρησα πιο άμεσο να το παρουσιάσω σε διαλογική μορφή. Επιγραμματικά είναι ένα ιστορικό βιβλίο με  διαλογική μορφή.

Πόσον καιρό κράτησε η συγγραφή του έργου;

Χρήστος Γκόλιαρης: Πέντε χρόνια. Από το 2014 μέχρι αρχές του 2020.

Το βιβλίο  γράφτηκε σε μια συνεχόμενη ή σε αποσπασματικές περιόδους;

Χρήστος Γκόλιαρης:Αδιάλειπτα, όλη την πενταετία. Το ένα υλικό έφερνε το άλλο και έπρεπε να υπάρχει συνεχής γραφή και παράλληλα επιτόπιες επισκέψεις και διασταύρωση μαρτυριών. Μια συνεχόμενη κατάσταση για να μην χαθεί η ροή των γεγονότων.

Η περίοδος που αναφέρεστε 1945-1974, είναι η πλέον «καυτή» για το Κυπριακό. Για ενημέρωση των αναγνωστών μας μπορείτε να μας καταγράψετε  ένα μέρος τα γεγονότων που αναφέρετε;

Χρήστος Γκόλιαρης: Στο βιβλίο παρουσιάζονται γεγονότα, απόψεις, αναλύσεις, ξεκινώντας από την διασκεπτική του 1948 και συνεχίζοντας με το δημοψήφισμα του 1950, τη συζήτηση στον ΟΗΕ το 1954, την ΕΟΚΑ,  τις συμφωνίες Ζυρίχης- Λονδίνου, την τουρκανταρσία (1963-64), την άφιξη της ελληνικής μεραρχίας στην Κύπρο, τα γεγονότα του Αγίου Ιλαρίωνα και της  Τηλλυρίας, το σχέδιο Άτσεσον, τον Ασπίδα,  την 21η Απριλίου και τη συνάντηση στον Έβρο, την επιχείρηση Κοφίνου, τον Παναγούλη, την απόπειρα εναντίον του Μακαρίου το 1970, τη δολοφονία Γιωρκάτζη, το Εθνικό Μέτωπο, την ΕΟΚΑ Β΄ και καταλήγοντας με  το πραξικόπημα και την τουρκική εισβολή. Ενδιάμεσα αναφέρονται  σημαντικές διπλωματικές λεπτομέρειες, συνωμοτικές κινήσεις, παραστρατιωτικές ενέργειες, κατασκοπίες, δολοπλοκίες, πολεμικές συρράξεις, διάφορα  κυκλοφορούντα σενάρια κ.λπ.

Γιατί πιστεύετε πως πρέπει να διαβάσει ένας αναγνώστης το έργο σας; Τι το διαφοροποιεί από όσα έχουν γραφτεί μέχρι σήμερα, ώστε να το αγοράσει  για μελέτη ένας πολίτης;

Χρήστος Γκόλιαρης:Πρώτον ότι προσπάθησα να σταθώ αντικειμενικά σε όλα τα γεγονότα. Δεύτερον ότι επεδίωξα να πω την αλήθεια μακριά από επικίνδυνες και μονομερείς συνεργασίες ή επιρροές. Και τρίτον ότι προσπάθησα  όλα αυτά τα γεγονότα να τα περιλάβω σε έναν τόμο (440 σελίδες), ώστε το βιβλίο να είναι αναγνώσιμο από τους απλούς πολίτες.

Υπάρχει κάποιο συγκεκριμένο κοινό στο οποίο απευθύνετε το βιβλίο σας;

Χρήστος Γκόλιαρης:Ναι. Είναι  όσοι ενδιαφέρονται για την αληθινή ιστορία της Ελλάδας  με όλες τις δυσάρεστες  πολιτικές μας και ειδικότερα στους ενδιαφερόμενους για την τραγική διπλωματική και στρατιωτική πολιτική  στην Ελλάδα και στην Κύπρο στο κρίσιμο διάστημα 1945-1974.

Είστε τελειομανής;

Χρήστος Γκόλιαρης: Ναι,  σε πολύ μεγάλο βαθμό. Γι’ αυτό κράτησε τόσο πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα η ολοκλήρωση του βιβλίου. Θα έπρεπε να έχει εξαντληθεί κάθε  βιβλιογραφική λεπτομέρεια  και να έχει ερευνηθεί  κάθε επιτόπια μαρτυρία.

Το βιβλίο "Κύπρος (1945-1974) Κρυφές Πικρές Αλήθειες" του συγγραφέα Χρήστου Γκόλιαρη κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Ελκυστής και μπορείτε να το προμηθευτείτε από όλα τα βιβλιοπωλεία της Ελλάδας!

Ακόμη, μπορείτε να το παραγγείλετε στην Κύπρο καλώντας στο τηλέφωνο 99326813 (D.E.S. Bookworld).

Επίσης, είναι διαθέσιμο και στο ηλεκτρονικό κατάστημα των Εκδόσεων Ελκυστής:

https://elkistis.gr/product/κύπρος-1945-1974-κρυφές-πικρές-αλήθειες/

Τέλος, για τους αναγνώστες της Ελλάδας, μπορείτε να το παραγγείλετε δίχως μεταφορικά έξοδα στα τηλέφωνα 231 403 7484 ή 6977853682.

ΟΠΙΣΘΟΦΥΛΛΟ

Το βιβλίο αυτό απευθύνεται  σε όλους τους, απανταχού, Έλληνες,  που επιθυμούν να γνωρίσουν λεπτομέρειες για όλα τα γεγονότα που σημάδεψαν την ιστορία της Κύπρου από το 1945 έως το 1974.

Στην Ελλάδα πιστεύουμε ότι γνωρίζουμε πολλά για την Κύπρο, αλλά δυστυχώς η συντριπτική πλειοψηφία γνωρίζουμε λίγα και αποσπασματικά. Στην Κύπρο σχεδόν  όλοι οι παλιοί έχουν  ασχοληθεί συστηματικά για την ιστορική τους ενημέρωση, τη στιγμή που και οι ίδιοι βίωσαν τα τραγικά γεγονότα. Υπάρχουν όμως καταστάσεις, γεγονότα, μαρτυρίες πολιτικών, διπλωματών, στρατιωτικών  κ.λπ. που αποσιωπώνται, για να καλύψουν τραγικές αποφάσεις και αποτελέσματα για την Κύπρο. Αυτή η αποσιώπηση όμως δυσκολεύει την κατανόηση των συμβάντων.

Με το βιβλίο μας αυτό προσπαθούμε να πλησιάσουμε στο τι συνέβη στο προσκήνιο και στα παρασκήνια στην παραπάνω αναφερόμενη κρίσιμη περίοδο, μέσα από τα επιπρόσθετα στοιχεία που ήλθαν στο φως τα τελευταία είκοσι χρόνια με τις μαρτυρίες και τις συνεντεύξεις τω πρωταγωνιστών, από κρατικά αρχεία, έρευνες κ.λπ. ένθεν και ένθεν του Ατλαντικού. Κι όλα αυτά  απλά και κατανοητά για όλους τους πολίτες.

Στο βιβλίο αυτό μέσα από διαλογική μορφή, όπου διάφορες παρέες,  κατά εποχές,  συζητούν για τα συμβαίνοντα στην Κύπρο, παρουσιάζονται γεγονότα, απόψεις, αναλύσεις, ξεκινώντας από την διασκεπτική του 1948 και συνεχίζοντας με το δημοψήφισμα του 1950, τη συζήτηση στον ΟΗΕ το 1954, την ΕΟΚΑ,  τις συμφωνίες Ζυρίχης- Λονδίνου, την τουρκανταρσία (1963-64), την άφιξη της ελληνικής μεραρχίας στην Κύπρο, τα γεγονότα του Αγίου Ιλαρίωνα και της  Τηλλυρίας, το σχέδιο Άτσεσον, τον Ασπίδα,  την 21η Απριλίου και τη συνάντηση στον Έβρο, την επιχείρηση Κοφίνου, τον Παναγούλη, την απόπειρα εναντίον του Μακαρίου το 1970, τη δολοφονία Γιωρκάτζη, το Εθνικό Μέτωπο, την ΕΟΚΑ Β΄ και καταλήγοντας με  το πραξικόπημα και την τουρκική εισβολή. Ενδιάμεσα αναφέρονται  σημαντικές διπλωματικές λεπτομέρειες, συνωμοτικές κινήσεις, παραστρατιωτικές ενέργειες, κατασκοπίες, δολοπλοκίες, πολεμικές συρράξεις, διάφορα  κυκλοφορούντα σενάρια κ.λπ.

Στόχος μας είναι σε έναν τόμο να παρουσιαστούν όλα αυτά τα γεγονότα και οι κρυφές, πικρές αλήθειες που τα συνοδεύουν, ώστε ο κάθε ενδιαφερόμενος να πληροφορηθεί τα γεγονότα πολύπλευρα και να βγάλει τα δικά του συμπεράσματα.

 




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου