Δευτέρα 10 Σεπτεμβρίου 2018

Ανακρίνοντας τον συγγραφέα Άγγελο Μπάκα για το βιβλίο του "Ο Σιωπηλός Μπου"!


Είστε έτοιμοι;

....οικοδεσπότης: Θεόφιλος Γιαννόπουλος.
 
 Ας αρχίσουμε λοιπόν την λογοτεχνική μας ανάκριση 
σχετικά με το βιβλίο "Ο Σιωπηλός Μπου"....



Η ιστορία σου βασίζεται σε πραγματικά γεγονότα; Κι αν ναι, σε ποια συγκεκριμένα;
 
Όχι. Οι ιστορίες που γράφω είναι μυθιστορήματα. Παρ’ όλα αυτά ερευνώ σε βάθος το ιστορικό και το φιλοσοφικό πλαίσιο των ιστοριών.

Ποιος ήρωας της πλοκής σε δυσκόλευσε στην ανάπτυξή του και γιατί;
 
Η μεγαλύτερη δυσκολία, ίσως, δεν βρίσκεται στους κύριους χαρακτήρες όσο στους, ας πούμε, περιφερειακούς∙ πόσο χρόνο, δηλαδή, πρέπει να τους αφιερώσεις και ποια θα είναι τα χαρακτηριστικά που πρέπει να έχουν, ώστε να είναι φυσικοί και αληθινοί στον ρόλο τους και όχι απλές καρικατούρες.

Πόσο καιρό κράτησε η συγγραφή του έργου σου;
 
Τρία χρόνια, με κάποια διαλείμματα αναγκαία για το ‘χώνεμα’ της ιστορίας. Ακόμη, επειδή οι φιλοσοφικοί προβληματισμοί γεννούν ιδέες και απόψεις, παράλληλα με τον Σιωπηλό Μπου έγραψα ένα μικρό βιβλιαράκι στα ελληνικά και στα αγγλικά, που λέγεται Now and Zen, διδάγματα ενός απρόθυμου δασκάλου, που προέκυψε ακριβώς λόγω της συγγραφής του Μπου.

Γιατί πιστεύεις πως πρέπει να διαβάσει ένας αναγνώστης το έργο σου;
 
Γιατί είναι μια ωραία εξωτική ιστορία, με πλοκή, δράμα και ανατροπές και απολαυστική γλώσσα. Οι φιλοσοφικές διαστάσεις της ιστορίας είναι ένα μπόνους. Ακόμη, είναι ένα βιβλίο για όλες τις ηλικίες από εφήβους και πάνω.

Πού αφιερώνεις το βιβλίο σου;
 
Σ’ αυτούς που με βοήθησαν να το γράψω. Η αφιέρωση που υπάρχει στο βιβλίο αυτό είναι η εκτενέστερη που έχω γράψει μέχρι τώρα. Όλα τα βιβλία, όμως, είναι τελικά αφιερωμένα στον ιδανικό αναγνώστη, σ’ αυτόν τον φανταστικό σύμβουλο και κριτή που κατοικεί στο κεφάλι μας και για τον οποίο στ’ αλήθεια γράφουμε.

Ποιος από τους ήρωές σου θα ήθελες να είναι πραγματικός;
 
Ο Μπου, φυσικά. Αλλά δεν είναι κάτι που επιθυμώ∙ είναι κάτι που συμβαίνει. Οι ήρωές μου είναι πραγματικοί, τουλάχιστον για μένα. Δεν είναι υπερβολή να σου πω ότι έχω σωματικές αντιδράσεις όταν υποφέρουν. Αν η καταστροφή τους είναι προδιαγεγραμμένη υποφέρω κι εγώ μαζί. Όταν η σχέση μου μαζί τους έρχεται σε ένα τέλος, πέφτω σε κατάθλιψη. Συνήθως, η σωτηρία έρχεται με το ξεκίνημα μιας νέας ιστορίας. Και πάει λέγοντας.

Υπάρχουν έργα σου τα οποία ξανακοιτώντας στο παρελθόν, θα ήθελες να μην είχαν εκδοθεί;
 
Ναι, και δεν τα έχω εκδώσει :-) Περνάς από πολλές αστοχίες μέχρι να μάθεις να γράφεις και χρειάζεται δύναμη για ν’ αρχίσεις να τσαλακώνεις σελίδες και να πετάς χειρόγραφα στα σκοτεινότερα των ντουλαπιών αν δεν λένε με συναρπαστικό τρόπο μια ιστορία άξια να ειπωθεί.

Σε επηρεάζουν οι κριτικοί βιβλίων και οι αναγνώστες με όσα θετικά ή αρνητικά σου μεταφέρουν για το έργο σου;
 
Η εντύπωσή μου είναι ότι οι αναγνώστες δε μιλάνε και κριτικοί δεν υπάρχουν. Αυτή ήταν μια δουλειά των λογοτεχνικών περιοδικών∙ μια παράδοση που δεν υπάρχει πια. Όπως και να ’χει, συνήθως επιδιώκω να ακούσω κριτικές, συμβουλές και διορθώσεις πριν εκδοθεί το βιβλίο. Από κει και μετά δεν κάθομαι να περιμένω κάτι που δεν έρχεται, όσο κι αν επιθυμώ έναν διάλογο με τους αναγνώστες του βιβλίου. Τώρα, ας πούμε, είμαι δύο ιστορίες μπροστά. 

Γράφεις βασισμένος στις δικές σου αφορμές ή στις ανάγκες της αναγνωστικής αγοράς;
 
Δεν ξέρω τίποτα για τις ανάγκες της αναγνωστικής αγοράς. Μπορείς να πεις ότι γράφω για να νικήσω τον χρόνο, να συμφιλιωθώ με τον θάνατο, να καταπολεμήσω την σήψη ή να συμπληρώσω τα κενά μιας μηχανιστικής ύπαρξης με νοήματα που κατασκευάζω με την φαντασία μου, και πιθανόν θα έχεις δίκιο. Πάντως, μια σύντομη απάντηση είναι ότι δεν μπορώ να μη γράφω.

Ποιες στιγμές αφιερώνεσαι στην συγγραφή;
 
Καθημερινά τρεις με πέντε ώρες. Η επεξεργασία των κειμένων, κυρίως, παίρνει πολύ χρόνο. Το γράψιμο θέλει και κάνα-δυο μπίρες, οπότε γράφω σε τετράδια τα μεσημέρια, σε περιβάλλον με άμπιεντ θορύβους, δηλαδή σε εστιατόρια και ταβέρνες. Πρέπει, όμως, να είναι καλό το φαγητό.

Σ' ευχαριστώ πολύ συγγραφέα μας Άγγελε Μπάκα, εύχομαι κάθε επιτυχία στην λογοτεχνική σου διαδρομή!

-Με όλη τη θετική μου ενέργεια,
  Θεόφιλος Γιαννόπουλος 
 
 
Το βιβλίο "Ο σιωπηλός Μπου" θα το προμηθευτείτε από τα βιβλιοπωλεία Ιανός, Πρωτοπορία μα και σε όλα τα βιβλιοπωλεία της Ελλάδας, καθώς επίσης και στο e-shop των Εκδόσεων Ελκυστής, elkistis.gr/product/siopilosmpou.

Για τους αναγνώστες της Θεσσαλονίκης, μπορείτε να επισκεφθείτε τις εργάσιμες ώρες τα γραφεία των Εκδόσεων Ελκυστής στο κέντρο της πόλης (Αρριανού 15) ή να το παραγγείλετε δίχως μεταφορικά έξοδα στα τηλέφωνα  231 403 7484 ή 6977853682.

Τιμή: 12 €
Σελίδες: 193
ISBN: 978-618-83918-0-2

ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΚΟ ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ ΑΓΓΕΛΟΥ ΜΠΑΚΑ

Ο Άγγελος Μπάκας ζει στη Θεσσαλονίκη.

Έχει γράψει τα βιβλία Μυστικοί Παράμυθοι, Το Όπλο του Νεφεληγερέτη, Το Σεξ της Ζωής και του Θανάτου, και Now and Zen - Διδάγματα ενός Απρόθυμου Δασκάλου (και στα Αγγλικά).

Το 2014 ερεύνησε, έγραψε και σχεδίασε τους ξενόγλωσσους τουριστικούς οδηγούς Lesvos for Real και Chios for Real.

Υπήρξε συντάκτης, σχεδιαστής και εκδότης του περιοδικού για το Design και την Τυπογραφία Άκρο (1997-2004), και σχεδιαστής ψηφιακών γραμματοσειρών υπό τον γενικό τίτλο Acrofonts.

Εργάστηκε ως freelance designer και δίδαξε γραφιστική, τυπογραφία και οπτική επικοινωνία σε πανεπιστήμια και σχολές στην Ελλάδα, στο Ηνωμένο Βασίλειο και στην Κύπρο.

Το 2010 ολοκλήρωσε την επαγγελματική του πορεία με το βιβλίο- συλλογή των καλύτερων εργασιών γραφιστικής Thessaloniki Graphic Design 1980-2009, ως υπεύθυνος της ομάδας σύνταξης του γραφείου Red Creative που πραγματοποίησε την έκδοση.

Έκτοτε ασχολείται αποκλειστικά με τη συγγραφή.

Επικοινωνία
Facebook: Angelos Bakas
E-mail: angelos.bakas@gmail.com


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου