Τετάρτη 16 Σεπτεμβρίου 2020

Φιλοξενώντας την συγγραφέα Γιώτα Χουλιάρα!

Είστε έτοιμοι;

Οικοδεσπότης: Θεόφιλος Γιαννόπουλος
....ας ξεκινήσουμε λοιπόν την λογοτεχνική μας ανάκριση...

 Το έργο σου απευθύνεται σε αναγνώστες που…


Απευθύνεται σε αναγνώστες που αγαπούν τους μύθους, τους θρύλους, τα παραμύθια αλλά και τις ιστορίες περασμένων ετών. Ιστορίες που έχουμε πλέον ξεχάσει καθώς αλωθήκαμε από το σύγχρονο τρόπο ζωής 

 Πόσο καιρό κράτησε η συγγραφή του έργου σου; 

 Ήταν αποτέλεσμα μιας μακράς περιόδου η οποία είχε ξεκινήσει στα φοιτητικά μου χρόνια, όταν μελετούσα τα κρυμμένα μηνύματα των παραμυθιών. Ουσιαστικά εκτιμώ πως ακόμη και τώρα που έχει εκδοθεί το βιβλίο μου Ο βιασμός της Κοκκινοσκουφίτσας- Η σκοτεινή όψη των παραμυθιών από τις Εκδόσεις Άλλωστε, η συγγραφή του δεν έχει τελειώσει, καθώς βρίσκω στοιχεία που θα προσθέσω σε μια ανανεωμένη έκδοση.

Σε επηρεάζουν οι κριτικοί βιβλίων και οι αναγνώστες με όσα θετικά ή αρνητικά σου μεταφέρουν για το έργο σου;  

Πιστεύω πως κάθε συγγραφέας επηρεάζεται και από τις θετικές και από τις αρνητικές κριτικές. Οι θετικές τον γεμίζουν αισιοδοξία και νιώθει ότι ο συγγραφικός του κόπος έγινε αποδεκτός και οι αρνητικές

συνήθως τον στεναχωρούν. Προσωπικά με πεισμώνουν με την καλή έννοια. Προσπαθώ να γίνω καλύτερη σε ό,τι γράφω. 

Γράφεις βασισμένος στις δικές σου αφορμές ή στις ανάγκες της αναγνωστικής αγοράς;  

Γράφω ό,τι θα ήθελα να διαβάσω η ίδια και με βάση τα δικά μου ερεθίσματα. Εκτιμώ ότι είναι πιο γνήσιο για κάθε συγγραφέα να είναι αληθινός και να βασίζεται στα δικά του βιώματα.

Ποιες στιγμές αφιερώνεσαι στην συγγραφή; 

Συνήθως αφού δύσει ο ήλιος και μέχρι το ξημέρωμα. Υπάρχουν βράδια που τα αφιέρωσα αποκλειστικά στη συγγραφή και το φως της νέας ημέρας με βρήκε ανανεωμένη. 


Μελλοντικά σχέδια;
 

Ετοιμάζω μια ακόμη έκδοση μικροδιηγήματος με το 121 words και την αγαπημένη Βέρα Καρτάλου. Επίσης, θα συμμετάσχω σε μια σειρά βιβλίων πολιτικής ανάλυσης που θα κυκλοφορήσει τη νέα χρονιά. Πρόκειται για ένα σπουδαίο συγγραφικό πόνημα, όπου καταθέτω και εγώ τις γνώσεις μου λόγω της μακράς πορείας μου στη δημοσιογραφία και στο διεθνές ρεπορτάζ. Θα σας πω περισσότερα τη νέα χρονιά. Τέλος ευελπιστώ να καταφέρω να ολοκληρώσω το μυθιστόρημα φαντασίας που γράφω και στη συνέχεια να το δω να παίρνει τη θέση του στα βιβλιοπωλεία και στην καρδιά των αναγνωστών.

 


 ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΚΟ ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ 

Η Γιώτα Χουλιάρα γεννήθηκε στην Αθήνα το 1974. Από μικρή λάτρευε τα παραμύθια και τις ιστορίες. Πολλές φορές, όταν το παραμύθι τελείωνε με τη γνωστή ρήση «έζησαν αυτοί καλά κι εμείς καλύτερα», δημιουργούσε τη δική της συνέχεια προσθέτοντας ή αφαιρώντας τους ήρωες ανάλογα με τη διάθεσή της. Μεγαλώνοντας αποφάσισε να σπουδάσει Ψυχολογία με στόχο να ερευνήσει τα σκοτεινά (και φωτεινά όπου υπήρχαν) μηνύματα πίσω από τους μύθους και τα παραμύθια, τα οποία λάτρευε να αποκωδικοποιεί. Στη πορεία ασχολήθηκε με τη δημοσιογραφία, τη συγγραφή άρθρων και αναλύσεων διεθνών γεγονότων και εξελίξεων καθώς και την παραγωγή και αρχισυνταξία ραδιοφωνικών εκπομπών.

Το 2017 κυκλοφόρησε το πρώτο της βιβλίο «Ο βιασμός της Κοκκινοσκουφίτσας – Η σκοτεινή όψη των παραμυθιών» (Εκδόσεις Άλλωστε), το οποίο είναι μια ιστορική έρευνα γύρω από τις αλληγορίες και τα κρυμμένα μηνύματα των παραμυθιών. Θεωρεί ότι οι διεθνείς εξελίξεις και οι σχέσεις λαών πολιτισμών έχουν άμεση σύνδεση με τους μύθους, θρύλους, τις ιστορίες αλλά και τα παραμύθια τους καθώς αποτελούν το μαγικό εκείνο νήμα που έχει υφάνει το συλλογικό DNA κάθε φυλής. 

Συμμετέχει σε διάφορους λογοτεχνικούς διαγωνισμούς με πιο πρόσφατο το διαγωνισμό των Εκδόσεων Παρατηρητής της Θράκης «100 λέξεις σε 100 ώρες για τη σχεδία» όπου και διακρίθηκε συμμετέχοντας στην Ανθολογία Μικροδιηγήματος «Με μια Σχεδία».

Αρθρογραφεί για το μηνιαίο περιοδικό Plan Be, είναι αρχισυντάκτρια στο γεωπολιτικό portal Geopolitics & Daily News και έχει τη δική της στήλη στη HuffPost Greece. Παράλληλα, αρθρογραφεί και στο Nyctophilia.gr, το πρώτο ελληνικό ψηφιακό λογοτεχνικό περιοδικό Τρόμου και Φανταστικού όπου διατηρεί τη στήλη Stories of The Crone 

Προτιμά να σπαταλά δημιουργικά τον ελεύθερο χρόνο της, γι’ αυτό δεν έρχεται σε αντιπαράθεση με όσους την εκνευρίζουν ή της δημιουργούν προβλήματα. Απλά γράφει μια ιστορία όπου στο τέλος όσοι της έχουν χαλάσει την ηρεμία της ενδέχεται να πεθαίνουν με φριχτό ή με ευφάνταστο τρόπο. Φροντίζει όμως να κρατάει καλά κρυμμένη την ιστορία της, γιατί αν βγει στο φως της δημοσιότητας, η δύναμη των λέξεων θα ενεργοποιήσει ό,τι έγραψε. Παράλληλα, γράφει ιστορίες μικρομυθοπλασίας για το 121 words με το οποίο έχει κυκλοφορήσει τρεις εκδόσεις ιστοριών μικρομυθοπλασίας και το urnovl και ετοιμάζει, ταυτόχρονα, τα επόμενα βιβλία της που βρίσκονται όλα σε ημιτελή και ημιτρελή κατάσταση.

Όσοι επιθυμούν επικοινωνία με τη συγγραφέα  μπορούν να επικοινωνήσουν μαζί της στο email: giota.houliara@gmail.com ή να επισκεφτούν τη προσωπική της σελίδα στο Facebook https://www.facebook.com/SeanchaiMythoplastis


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου