Τετάρτη 11 Σεπτεμβρίου 2019

Φιλοξενώντας την συγγραφέα Σοφία Κατάρα-Ξυλογιαννοπούλου!




Είστε έτοιμοι;  

....οικοδεσπότης: Θεόφιλος Γιαννόπουλος.

Ας αρχίσουμε λοιπόν την λογοτεχνική μας 'ανάκριση'...



1.     Το έργο σου απευθύνεται σε αναγνώστες που…

Το έργο μου, «Χάρτινος Πύργος» (εκδόσεις Ελκυστής), όπως αναγράφω και στο τέλος του προλόγου του, απευθύνεται σε όλους εκείνους τους ανθρώπους, που η ζωή τους άλλαξε βίαια κι ένιωσαν την ανάγκη να πιαστούν από κάπου. Σε εκείνους, που – κυριολεκτικά ή μεταφορικά – ένιωσαν τη γη να φεύγει κάτω από τα πόδια τους και στερήθηκαν με μιας κάθε τους βεβαιότητα. Το να έρχεσαι αντιμέτωπος με χτυπήματα της ζωής είναι κοινός τόπος. Η βία όμως μιας φυσικής καταστροφής – και ειδικά μεγάλου μεγέθους – συνιστά μια δοκιμασία με μοναδικό εκτόπισμα…

2.     Η ιστορία σου βασίζεται σε πραγματικά γεγονότα; Κι αν ναι, σε ποια συγκεκριμένα;

Η ιστορία του «Χάρτινου Πύργου» γεννήθηκε μέσα από τα συντρίμμια που άφησε πίσω του ο σεισμός της Πάρνηθας ή σεισμός της Αθήνας, όπως τον λέμε, του 1999. Πρόσφατα έκλεισαν 20 χρόνια κι όμως είναι σαν χτες, που μας συγκλόνισε. Με αφορμή λοιπόν το τρομακτικό αυτό γεγονός και την κατάρρευση ενός παλιού σπιτιού, υφαίνεται η ιστορία, με στημόνι και υφάδι από πραγματικά και φανταστικά πρόσωπα και γεγονότα. Παλιές ιστορίες, ήθη κι έθιμα, νοοτροπία ενός ιδιαίτερου πληθυσμού, όπως αυτός των Αρβανιτών, περιστατικά κωμικά αλλά και τραγικά, που θα μπορούσαν να συμβούν οπουδήποτε, σε κάθε περιοχή και σε κάθε εποχή, αρκεί να υπάρχει η συνθήκη της κλειστής κοινωνίας και των κανόνων της.

3.     Ποιος ήρωας της πλοκής σε δυσκόλεψε στην ανάπτυξή του και γιατί;

Η Ευσταθία, χωρίς αμφιβολία. Είναι μεγάλη πρόκληση να καταδύεσαι στον ψυχισμό μιας σχεδόν αρχετυπικά «κακιάς γυναίκας», γιατί δεν επεδίωκα τη δημιουργία μιας καρικατούρας, ήθελα να τεκμηριώνω και να κατανοώ, πρώτα εγώ και μετά ο αναγνώστης, τα κίνητρά της. Έτσι, κατέληξα, αν όχι να την αγαπήσω, τουλάχιστον να τη συμπονέσω και να την νιώσω τόσο αληθινή, όσο δεν υπήρξε ποτέ!

4.     Πόσο καιρό κράτησε η συγγραφή του έργου σου;

Ενάμισι χρόνο, με διακοπές και πισωγυρίσματα, γιατί τότε είχα και μικρότερα παιδιά και άλλες υποχρεώσεις.

5.     Ποιο πραγματικό πρόσωπο  δε θα έβαζες ποτέ ως ήρωα/ηρωίδα ενός έργου σου;

Ωραία ερώτηση! Δεν το είχα σκεφτεί! Ε, λοιπόν, νομίζω ότι δε θα απέκλεια κανέναν με κριτήριο τον χαρακτήρα του, αλλά με κριτήριο το πόσο με αγγίζει προσωπικά.

6.     Γιατί πιστεύεις πως πρέπει να διαβάσει ένας αναγνώστης το έργο σου;

Γιατί θα συναντηθεί με μια εποχή φευγάτη πια, θα νοσταλγήσει ή θα γνωρίσει τύπους, χαρακτήρες και φυσιογνωμίες ιδιαίτερες. Νομίζω ότι το βιβλίο μου θα ενδιέφερε κάποιον που ακούει παλιά μουσική, αγαπά την παραδοσιακή αρχιτεκτονική και ως σινεφίλ ξεχωρίζει την ταινία του Τορνατόρε «Σινεμά ο Παράδεισος»! Μάλιστα μία σκηνή του βιβλίου – απόλυτα αληθινή! – θα μπορούσε  να συμπεριληφθεί στην εν λόγω ταινία!!!

7.     Πού αφιερώνεις το βιβλίο σου;

Στα θύματα και τους επιζώντες του σεισμού, αλλά και στους γονείς και τους παππούδες μου, γιατί με τις διηγήσεις τους «έχτισαν» ουσιαστικά το βιβλίο μου.

8.     Ποιος από τους ήρωές σου θα ήθελες να είναι πραγματικός;

Έχω μία ιδιαίτερη ευλογία με το βιβλίο αυτό. Οι εννέα στους δέκα ήρωές του είναι πέρα για πέρα αληθινοί! Ελάχιστοι δεν είναι, αλλά κι αυτοί είναι βασισμένοι σε αληθινούς χαρακτήρες, π.χ. ο Ιταλός στρατιώτης. Οι ήρωές μου, με περιβάλλουν με την αγάπη τους, τους ξέρω καλά  και πιστεύω ότι με γνωρίζουν κι αυτοί, από «’κει πάνω που είναι»…

9.     Αν είχες το δικαίωμα να σου πραγματοποιηθεί μια λογοτεχνική ευχή, ποια θα ήταν αυτή;

Να αγγίξει το βιβλίο μου όσο γίνεται περισσότερους ανθρώπους, ανεξαρτήτως καταγωγής. Να μιλήσει στις καρδιές τους και να νιώσω για μια ακόμη φορά την νέα οικογένεια των φίλων μου να μεγαλώνει.

10.  Υπάρχουν έργα σου τα οποία ξανακοιτώντας στο παρελθόν, θα ήθελες να μην είχαν εκδοθεί;

Όχι. Τα «χάρτινα» παιδιά μου ήρθαν την κατάλληλη ώρα και υπό τις καλύτερες συνθήκες. Τα υποστήριξαν και τα αγκάλιασαν άνθρωποι που εκτιμώ και εμπιστεύομαι, οπότε νιώθω μόνο απέραντη ευγνωμοσύνη.


11.  Ποιες στιγμές αφιερώνεσαι στην συγγραφή;

Τις ήσυχες στιγμές. Όταν δεν έχω περισπασμούς – όσο αυτό είναι δυνατόν -. Όταν ακούω την ιστορία να μου μιλάει…

12.  Γνώρισέ μας τις δράσεις σου και το απωθημένο σου για κάτι που δεν κατάφερες ακόμη να κάνεις.

Οι δράσεις μου είναι γύρω από το βιβλίο και τη συγγραφή γενικότερα. Προσπαθώ να βελτιώνομαι και να δράττομαι των ευκαιριών να γνωρίσω ανθρώπους που μπορούν να με βοηθήσουν να εξελιχθώ, να μη βολεύομαι. Απωθημένα γενικώς δεν έχω. Μάλιστα, παρακολουθώ εσχάτως τη Ζωή –βλ. Θεό ! – να μου χαρίζει απλόχερα τόσα δώρα, που ξεπερνούν και τα πιο τρελά μου όνειρα…

13.  Μελλοντικά σχέδια;

Υπηρετώ όσο καλύτερα μπορώ το έργο μου. Σχέδια δεν κάνω. Αφήνομαι στο ρεύμα να με παρασύρει, ξαφνιάζομαι σε κάθε στροφή, ανασυντάσσομαι και αντιμετωπίζω τις προκλήσεις, γενικά λέω το μεγάλο «Ναι»! Αυτό!



Σ' ευχαριστώ πολύ για την εξομολογητική σου συνέντευξη αγαπητή μας συγγραφέα, κάθε επιτυχία εύχομαι στην λογοτεχνική σου διαδρομή!
-Θεόφιλος Γιαννόπουλος


ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΚΟ ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ 

Χάρτινος Πύργος"  - Σοφία Κατάρα – Ξυλογιαννοπούλου  

«Ένα χωριό δίπλα στην Αθήνα φιλοξενεί μια κλειστή, παραδοσιακή κοινωνία με τους δικούς της κανόνες. Σε ένα αρχοντικό, πέτρινο σπίτι τρία αδέρφια χαράζουν τρεις παράλληλες ζωές. Ξετυλίγεται ένας αιώνας Ιστορίας -Πόλεμος, Κατοχή, Απελευθέρωση- ένας χορός γεγονότων.
Οι ήρωες παραδέρνουν από την Αγάπη στο Μίσος, ζουν την Τραγωδία, αντέχουν τη Συγχώρεση. Μέσα από τα μονοπάτια της Φιλίας ή της Μοναξιάς, στη Ζωή και στον Θάνατο ο Άνθρωπος συναντιέται τελικά με τον Θεό. Ώσπου… Ο σεισμός της Αθήνας – 7/9/1999 – γκρεμίζει το σπίτι σαν… χάρτινο πύργο. Τέλειωσαν όλα. Ή μήπως όχι;»

Το βιβλίο "Χάρτινος Πύργος" θα το προμηθευτείτε από τα βιβλιοπωλεία Ιανός, Πρωτοπορία καθώς και από όλα τα βιβλιοπωλεία της Ελλάδας!
Ακόμη, μπορείτε να το παραγγείλετε στην Κύπρο καλώντας στο τηλέφωνο 96400162.
Επίσης, είναι διαθέσιμο και στο ηλεκτρονικό μας κατάστημα: elkistis.gr/shop
Τέλος, για τους αναγνώστες της Θεσσαλονίκης, μπορείτε να επισκεφθείτε τις εργάσιμες ώρες τα γραφεία των Εκδόσεων Ελκυστής στο κέντρο της πόλης (Αρριανού 15) ή να το παραγγείλετε δίχως μεταφορικά έξοδα στα τηλέφωνα  231 403 7484 ή 6977853682.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου