Παρασκευή 25 Ιανουαρίου 2019

Φιλοξενώντας την συγγραφέα Πόλυ Μίλτου!



Είστε έτοιμοι;  
....οικοδεσπότης: Θεόφιλος Γιαννόπουλος.
Ας αρχίσουμε λοιπόν την λογοτεχνική μας 'ανάκριση'...
 

Το έργο σου απευθύνεται σε αναγνώστες που…
-Θέλουν να βρουν τη γαλήνη, την απάντηση σε μια ερώτηση, τη δικαίωση μέσα τους, την ανεπηρέαστη και θαρραλέα έκφραση της αλήθειας, ένα νόημα.


Η ιστορία σου βασίζεται σε πραγματικά γεγονότα; Κι αν ναι, σε ποια συγκεκριμένα;
-Στο βιβλίο μου «Κομμάτια ζωής» τα διηγήματα είναι εμπνευσμένα από πραγματικά γεγονότα. Άλλα εμπειρίες της δικής μου ζωής και άλλα από γνωστούς ή από ανθρώπους της διπλανής πόρτας.

Ποιος ήρωας της πλοκής σε δυσκόλευσε στην ανάπτυξή του και γιατί;
-Δεν ξέρω αν με δυσκόλεψε κάποιος ήρωας. Απλά, όταν γράφω για οποιοδήποτε πρόσωπο ενώνομαι μαζί του, παθαίνω μαζί του, πεθαίνω και ανασταίνομαι ψυχικά, θλίβομαι και χαίρομαι, αγωνιώ και λυτρώνομαι… Νομίζω πως κάθε συγγραφέας έτσι ακριβώς νιώθει όταν γράφει.

Πόσο καιρό κράτησε η συγγραφή του έργου σου;
-Περίπου έναν χρόνο.

Το βιβλίο σου γράφτηκε σε μία συνεχόμενη ή σε αποσπασματικές χρονικές περιόδους;
-Σε δυο περιόδους. Άρχισε κάποια περίοδο Χριστουγέννων και τελείωσε Καλοκαίρι, αρχές Φθινοπώρου. Θα έλεγα πως έκανε τον κύκλο του μέσα στον χρόνο.
Ποιο πραγματικό πρόσωπο  δε θα έβαζες ποτέ ως ήρωα/ηρωίδα ενός έργου σου;
-Δεν ξέρω αν ένας συγγραφέας μπορεί να σκεφτεί τόσο απόλυτα, αλλά αν μπορούσα να αποφύγω κάποιους, δε θα ήθελα να αναφερθώ ποτέ σε κανέναν πολιτικό. Τους θεωρώ επικίνδυνους να μολύνουν με το κακόβουλο ψέμα τους κάθε ποιοτικό βιβλίο και ελπίζω να μη χρειαστεί να τους χρησιμοποιήσω ούτε ως κομπάρσους σε κανένα μου έργο.

Γιατί πιστεύεις πως πρέπει να διαβάσει ένας αναγνώστης το έργο σου;
-Πιστεύω ότι όποιος διαβάσει το βιβλίο μου, θα αισθανθεί σίγουρα πως κάπου υπάρχει και ο ίδιος εκεί μέσα. Μπορεί σαν πρωταγωνιστής ή απλός επισκέπτης ή κριτής. Πάντως, σίγουρα όταν το τελειώσει, θα το έχει ζήσει ως τα κατάβαθά του και θα έχει πάρει κάτι δικό του από αυτό.


Πού αφιερώνεις το βιβλίο σου;
-Σε δύο θείους μου και μια θεία μου. Ο ένας, πάνω στο τέλος της εφηβείας του, ήταν ήρωας πολέμου και οι άλλοι δύο ήρωες ζωής. Απλοί καθημερινοί άνθρωποι, άσημοι, με το δικό τους κρυφό Μεγαλείο ο καθένας. Τους θαυμάζω!

Ποιος από τους ήρωές σου θα ήθελες να είναι πραγματικός;
-Οι ιστορίες μου οι ίδιες προέρχονται από πραγματικά γεγονότα.

 Συμφωνείς με την τιμή πώλησης του έργου σου; Πόση πιστεύεις πως θα έπρεπε να είναι;
-Δεν έχω κάποια άλλη πρόταση πάνω στην τιμή. Θεωρώ πως είναι αρκετά λογική σε τέτοιους καιρούς. Παρόλα αυτά, ένα βιβλίο είναι ανεκτίμητη αξία και όλοι ξέρουμε ότι δεν πληρώνεται με χρήματα, αλλά με την αποδοχή, το σεβασμό και την αγάπη των αναγνωστών του.

Αν είχες το δικαίωμα να σου πραγματοποιηθεί μια λογοτεχνική ευχή, ποια θα ήταν αυτή;
-Να ταξίδευαν τα βιβλία μου σε όλο και περισσότερες καρδιές.

Υπάρχουν έργα σου τα οποία ξανακοιτώντας στο παρελθόν, θα ήθελες να μην είχαν εκδοθεί;
_ Μάλλον το αντίθετο συμβαίνει με μένα. Ήμουν πάντα πολύ δειλή να εκθέσω αυτά που σκεφτόμουν και αποτύπωνα στο χαρτί. Τα έκρυβα επιμελώς και πολλές φορές τα έσκιζα. Και αυτά που εκδόθηκαν, έγινε μετά από μεγάλη πίεση και επιμονή πολλών. Υπάρχουν έργα μου που γράφονταν χρόνια ολόκληρα, μεγάλωναν μαζί μου κατά κάποιον τρόπο, έγιναν ολόκληρη σειρά, καταστράφηκαν και ξαναγράφτηκαν, πέρασαν από την κριτική διαφορετικών ατόμων, άρεσαν φοβερά και… ακόμα περιμένουν στο συρτάρι. Από όλα αυτά, η πρώτη μου δειλή εμφάνιση έγινε με το πρώτο βιβλίο της σειράς «Λίνα» και μετά, ας πούμε πως όλα πήραν το δρόμο τους. Αφού το αποφάσισα, είπα να συνεχίσω σιγά σιγά…

Σε επηρεάζουν οι κριτικοί βιβλίων και οι αναγνώστες με όσα θετικά ή αρνητικά σου μεταφέρουν για το έργο σου;
-Νομίζω πως όλοι μας δίνουμε σημασία στις κριτικές. Αν φυσικά είναι καλοπροαίρετες και αληθινές και δεν έχουν σκοπό δόλιο να θίξουν και να προσβάλουν. Και πρέπει να δίνουμε σημασία μέχρις ενός ορισμένου σημείου, επειδή περισσότερο από τον ίδιο τον συγγραφέα, κανείς δεν μπορεί να καταλάβει καλύτερα το βιβλίο του.

Γράφεις βασισμένος στις δικές σου αφορμές ή στις ανάγκες της αναγνωστικής αγοράς;
-Προσωπικά, γράφω ό,τι με επηρεάζει και με εμπνέει. Το αντίθετο δεν το θεωρώ συγγραφή με την έννοια της έμπνευσης και του ταλέντου, αλλά κάτι πλαστό και ψεύτικο που σίγουρα κάπου φαίνεται.

Ποιες στιγμές αφιερώνεσαι στην συγγραφή;
-Συνήθως σε στιγμές που δεν έχω άγχος για εκκρεμότητες που περιμένουν. Και μου αρέσει πολύ η νύχτα ή τα βαθιά χαράματα. Τότε ηρεμεί ο κόσμος, ησυχάζουν οι φωνές και είσαι απερίσπαστος από την καθημερινότητα.


Γνώρισέ μας τις δράσεις σου και το απωθημένο σου για κάτι που δεν κατάφερες ακόμη να κάνεις.
-Για τις δράσεις μου τι να πω; Σαν τελείωσα το Λύκειο, λόγω οικογενειακών προστριβών που δε με άφηναν να συνεχίσω τίποτα, (ήμουν θετό παιδί), έκανα μαθήματα ζωγραφικής και στην πόλη που μεγάλωσα διατηρούσα ατελιέ και εργαζόμουν εκεί. Έλαβα μέρος και σε έκθεση ζωγραφικής, τότε, με άλλους καλλιτέχνες.
Μετά από κάποια χρόνια, έδωσα κρυφά εξετάσεις και πέρασα στο Π.Τ.Δ.Ε του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, όπου τελείωσα Δασκάλα, το όνειρό μου.
Σαν Δασκάλα αδιόριστη ακόμα, είχα την τιμή να συμμετάσχω εθελοντικά στο ιεραποστολικό κλιμάκιο του Αρχιεπισκόπου  Αλβανίας κ. κ. Αναστασίου για αρκετά χρόνια στην Αλβανία, όπου και έγινα Μοναχή.  Συνέχισα εκεί ως διορισμένη Δασκάλα πια, σαν Καθηγήτρια Ελληνικής Γλώσσας στα ΙΕΚ Αργυροκάστρου και υπεύθυνος για την οργάνωση της Βιβλιοθήκης της Σχολής, ενώ συγχρόνως σπούδαζα στο Αλβανικό Πανεπιστήμιο Γλώσσα- Λογοτεχνία.
Πριν λίγα χρόνια, για λόγους υγείας, επέστρεψα στην Ελλάδα και συνεχίζω να εργάζομαι εδώ ως εκπαιδευτικός.
Εδώ, στην Ελλάδα, είχα επιτέλους ίντερνετ και έτσι δημιούργησα το blog μου, το: https://polimiltou.weebly.com, όπου άρχισα δειλά δειλά να γράφω τις σκέψεις μου, κειμενάκια και ποιήματα σαν άγνωστη συγγραφέας και μετά, το ίδιο δειλά εξέδωσα τα πρώτα μου βιβλία που απέσπασαν καλές κριτικές από τους αναγνώστες τους. Λίγο πριν μας αφήσει το 2018, εκδόθηκε το καινούριο μου βιβλίο από την Εκδοτική Ελκυστής, έκανα τις πρώτες μου παρουσιάσεις και προχωράω με τη στήριξη όλων των συνεργατών, τους οποίους ευγνωμονώ ιδιαίτερα, σε αυτό που χρόνια ονειρευόμουν.
Το απωθημένο μου είναι που δε με άφησαν οι θετοί γονείς μου να μάθω μουσική, ένα όργανο. Βέβαια έχω μάθει βυζαντινή μουσική, αλλά έχω μεγάλη αδυναμία στο πιάνο. Πολλές φορές ονειρεύομαι ένα τεράστιο πιάνο κάπου κοντά σε μια τζαμαρία που να βλέπει σε κήπο ή σε εξοχή. Και όλοι γύρω μου να είναι χαρούμενοι… Όνειρα θερινής νυκτός…

Πόσο τελειομανής είσαι;
-Δεν ξέρω αν είμαι τελειομανής. Αυτό που γνωρίζω είναι πως ό,τι κάνω, προσπαθώ να γίνεται όσο το δυνατόν καλύτερο.

Μελλοντικά σχέδια;
Το μέλλον κανείς μας δεν το ξέρει. Πρώτα να υπάρχει ειρήνη στη γη και να έχουμε υγεία και καλοσύνη. Και μετά, η έκδοση και η κυκλοφορία και των υπόλοιπων βιβλίων μου θα ήταν για μένα αφορμή ευτυχίας. 



Σ' ευχαριστώ πολύ για την εξομολογητική σου συνέντευξη αγαπητή μας συγγραφέα Πόλυ Μίλτου, πάντα επιτυχίες εύχομαι στην λογοτεχνική σου διαδρομή!


ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ

Η Πόλυ Μίλτου είναι απόφοιτος του ΠΤΔΕ του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων και εργάζεται ως δασκάλα. Είναι κάτοχος του TOEIC στα αγγλικά, ενός Bachelor στην αλβανική γλώσσα και λογοτεχνία, και του Master των Επιστημών στην αλβανική Γλωσσολογία.

 Έχει λάβει  μαθήματα ζωγραφικής, και είναι γνώστης της βυζαντινής μουσικής. Έχει εργαστεί για 17 ολόκληρα χρό νια ως δασκάλα – μέλος του ιεραποστολικού κλιμακίου του Αρχιεπισκόπου Αλβανίας κ.κ. Αναστασίου, από  τον οποίο έγινε αργότερα Μοναχή. Τα τελευταία χρόνια δίδασκε στα ΙΕΚ Αργυροκάστρου την ελληνική γλώσσα, έχοντας συγχρόνως την ευθύνη για την επιλογή και την κριτική λογοτεχνικών και άλλων βιβλίων που προορίζονταν για τη Βιβλιοθήκη της Σχολής. Η πρώτη εκδοτική της παρουσία έγινε με τα βιβλία Εκείνο το ένα ευρώ και Λίνα, για την καρδιά του Φωτεινού, για τα οποία απέσπασε πολύ καλά σχόλια και θαυμάσιες κριτικές. Έχουν επίσης, δημοσιευτεί κάποια μικρά αποσπάσματα με τη συνοδεία χριστουγεννιάτικων ευχών στον ιστότοπο Με αρέσει το βιβλίο αφού (meareseitobiblioafou.blogspot.gr). 

Διατηρεί λογαριασμό στο αγγλικό λογοτεχνικό site spillwords (spillwords.com/author/polimiltou) όπου θα βρείτε ποιήματά της μεταφρασμένα από τη συγγραφέα-μεταφράστρια Σοφία Κορωνίδου. Στην ιστοσελίδα αυτή είχε προταθεί τον Ιούλιο του ’18, για συγγραφέας του μήνα. Ποιήματα και κείμενά της έχουν δημοσιευτεί κατά καιρούς και σε άλλα λογοτεχνικά site, όπως το bluefields (bluefields.eu) και στο ιστολόγιο του Χρήστου Παπαχρυσάφη (poetry-road-dream.blogspot.com). Πολλά από αυτά έχουν απαγγελθεί σε ραδιοφωνικές εκπομπές. Δημοσιεύει συχνά μικρά διηγήματα, ποιήματα, κριτικές και πεζά κείμενα γενικού ενδιαφέροντος στη σελίδα της στο facebook( facebook.com/PoliMiltou), όπως και στο προσωπικό της blog (polimiltou.weebly.com

Είναι ένα από τα ιδρυτικά μέλη της συντακτικής ομάδας του silverybooks στο facebook (facebook.com/groups/770924186572027) και του ομώνυμου blog (silverybooks.blogspot.com)


" Κομμάτια ζωής " – Πόλυ Μίλτου
«Κομμάτια είναι η ζωή. Πλήθος κομμάτια.  Έτσι είναι και η ψυχή! Κομματιάζεται από την πρώτη της ανάσα. Κάποιοι θα φανούν πιο τυχεροί. Σχεδόν άτρωτοι και ανέγγιχτοι, προχωρούν αγέρωχα θεωρώντας πως όλα χαμογελούν για χάρη τους. Άλλοι θα αρχίσουν να μετράνε θραύσματα, μικρά ή μεγάλα, να πονάνε και να αγκομαχούν. Μα υπάρχουν και εκείνοι που έχουν θρυμματιστεί εις βάθος, είτε από την πρώτη τους στιγμή είτε από κάποιο μεγάλο σφάλμα στην πορεία τους ανάμεσα στις δολερές παγίδες. 

Τα διηγήματα αυτού του βιβλίου είναι εμπνευσμένα από αληθινές ιστορίες. Είναι κομμάτια του κοινωνικού συνόλου, κομμάτια ψυχών. Ένας καθρέφτης όπου ο καθένας μας μπορεί να παρατηρήσει το μέσα του και το γύρω του. Θυμήσου πως κι εσύ κουβαλάς μια ιστορία, η οποία δεν είναι πάντα όμορφη και αψεγάδιαστη… Θυμήσου την αξία και του πιο μικρού κομματιού στο συμπλήρωμα του πίνακα της ζωής».

Το βιβλίο  «Κομμάτια ζωής» θα το προμηθευτείτε από τα βιβλιοπωλεία Ιανός, Πρωτοπορία καθώς και από όλα τα βιβλιοπωλεία της Ελλάδας!
Επίσης, είναι διαθέσιμο και στο ηλεκτρονικό κατάστημα: elkistis.gr/shop
Τέλος, για τους αναγνώστες της Θεσσαλονίκης, μπορείτε να επισκεφθείτε τις εργάσιμες ώρες τα γραφεία των Εκδόσεων Ελκυστής στο κέντρο της πόλης (Αρριανού 15) ή να το παραγγείλετε δίχως μεταφορικά έξοδα στα τηλέφωνα  231 403 7484 ή 6977853682.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου