Τρίτη 14 Ιουνίου 2016

Παρουσίαση του μυθιστορήματος «Το κάστρο των σκιών» του Εντμόντ-Aνδρέα Σαλβάρη



Οι Εκδόσεις Μολύβι παρουσιάζουν το μυθιστόρημα του Εντμόντ-Aνδρέα Σαλβάρη με τίτλο «Το κάστρο των σκιών», σε μετάφραση του Νίκου Αναγνώστου. Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη 16 Ιουνίου 2016 και ώρα 19:30, στο Θέατρο Έξω Από τα Τείχη (Πανεπιστημίου 2, Θεσσαλονίκη).

Οι πύλες του Κάστρου ανοίγουν και ο Βασιλιάς ξεναγεί τα άυλα κορμιά στις κατακόμβες. Σας προκαλεί να τον ακολουθήσετε σε μια δαιδαλώδη διαδρομή γεμάτη σκιές χεριών, βλεμμάτων, φιλιών, ώσπου να φτάσετε στη λύση του μυστηρίου.

Ο συγγραφέας Δημήτρης Σ. εντοπίζεται νεκρός στην Εθνική. Αφήνοντας πίσω την υλική του υπόσταση, εξελίσσεται στον πιο πειστικό πνευματικό συνεργάτη στη διαδικασία ανάκρισης και μπλέκει περίτεχνα τους πρωταγωνιστές στο ανθρώπινο σύμπαν το οποίο διαιρεί σε δύο διαστάσεις, το ιδεατό και το πραγματικό. Μέσα από την περιπλάνηση στα δύο σύμπαντα δίνεται λύση στο αινιγματικό ερώτημα: Ποιος Δημήτρης εντοπίζεται νεκρός στο οδόστρωμα της Εθνικής;



Ομιλητές:

  • Λούαν Ζήκα – πρώην  Γενικός Γραμματέας Υπουργείου Πολιτισμού Αλβανίας.                   Διευθυντής στο Πόρτο Καρράς.
  • Χριστίνα Ντεμίρη-Ντόιτσε – Φιλόλογος
  • Πύρος Στήκα – Μηχανολόγος-Μηχανικός
  • Μαρίνα Κούτρα – Εκπαιδευτικός-Συγγραφέας


Το βιβλίο διατίθεται στον χώρο των Εκδόσεων Μολύβι (Λ.Ιασωνίδου 10, 55132 Καλαμαριά / 2311284046 /
ekdoseis_molybi@yahoo.gr), στο e-shop κάνοντας κλικ στην διεύθυνση: http://www.ekdoseis-molybi.gr/product.php?id_product=27  και στα βιβλιοπωλεία. Τιμή: 12 ευρώ.

Με εκτίμηση,
Εκδόσεις Μολύβι

  www.ekdoseis-molybi.gr





ΣΥΝΤΟΜΟ ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ



 Ο Αλβανο-Ελληνας συγγραφέας Εντμόντ-Ανδρέας Σαλβάρης γεννήθηκε στις 30 Ιουλίου 1957 στην πόλη της Κορυτσάς. Μετά το Λύκειο στη γενέτειρά του, συνέχισε τις πανεπιστημιακές σπουδές στην Οικονομική Σχολή των Τιράνων απ’ όπου και αποφοίτησε το 1982. Δωδεκάχρονος ακόμη, αλλά ανήσυχο πνεύμα,  ξεκίνησε έτσι απ’ την πρώιμη εφηβεία του το συναρπαστικό ταξίδι στον χώρο της λογοτεχνίας, με τα πρώτα ποιήματά του, που στα φοιτητικά του χρόνια εμπλουτίστηκε με την πεζογραφία αλλά και την έντονη αρθρογραφία του πάνω σε θέματα οικονομικού και φιλοσοφικού χαρακτήρα της εποχής.

 Συμμετείχε ενεργά στο κίνημα εκδημοκρατισμού  της μετακομμουνιστικής Αλβανίας  της δεκαετίας του ’90, όπου ξεχώρισε για τη διεισδυτική ματιά και τον ανατρεπτικό ριζοσπαστικό χαρακτήρα της συγγραφικής δημοσιολογίας του. Με τα τραγικά γεγονότα και την πυραμιδική κατάρρευση του ’97 στη χώρα του μεταναστεύει στη Θεσσαλονίκη, όπου διαβιεί μέχρι σήμερα με τη σύζυγό του και τα δυο του παιδιά. Παρά της αντιξοότητες της επιβίωσης δεν έπαψε στιγμή να γράφει και το 2006 εκδίδει το πρώτο του βιβλίο με βιώματα και μνήμες απ' τη χώρα του υπό τον τίτλο  «Παρ’ όλα αυτά... ζούμε» που έτυχε θερμής υποδοχής απ’ τους αναγνώστες και την κριτική. Ακολούθησαν τέσσερις ποιητικές συλλογές «Κάπου... Κάποιον... Κάποιος», «Πώς καταντήσαμε έτσι!», «Μην ακολουθείτε την σκιά», «Μου μίλησε η σιωπή», μια εκδοτική πλημμυρίδα με αποκορύφωμά της το πετυχημένο παρόν μυθιστόρημα, το 2012, «Facebook-koobecaF»(ΤΟ ΚΑΣΤΡΟ ΤΩΝ ΣΚΙΩΝ).

   Την ίδια χρονιά η Ενωση των Αλβανών Συγγραφέων, η «Λέσχη Ντρίτα», με έδρα την Αθήνα, τον τιμάει για το εν λόγω βιβλίο με το βραβείο «Ισμαήλ Κανταρέ». Το μυθιστόρημα εγκωμιάζεται απ’ την κριτική και τον τύπο για το ιδιαίτερο σύγχρονο στιλ, την ευρηματική υπόθεσή του και το καθολικό του μήνυμα σαρκωμένα μέσα από μια στοχαστική γραφίδα που συνδυάζει υπέροχα την πρόζα με την ποίηση.

 Ο Εντμόντ-Ανδρέας Σαλβάρης αναδεικνύεται ως μια ιδιαίτερη φωνή των αλβανικών γραμμάτων και τώρα, με την πρώτη του μετάφραση στην ελληνική, τολμάει να αναμετρηθεί με τον απαιτητικό Ελληνα αναγνώστη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου