Δευτέρα 2 Μαρτίου 2015

Ακολουθώντας «Το Άλφα της Ιθάκης μου» στο Ανατολικό Θεσσαλονίκης


….σαν γνώρισα την Ανδριανή και τον Οδυσσέα του βιβλίου «Το Άλφα της Ιθάκης μου», ένιωσα απ’ τη πρώτη στιγμή πως η αγάπη για την οποία εξομολογούνταν στις σελίδες ετούτες, θα ‘ταν ένα ταξίδι αέναο για την καρδιά μου.

Το ταξίδι ξεκίνησε τον Δεκέμβρη που μας πέρασε, όταν οι ήρωες μας συστήθηκαν για πρώτη φορά στην εκδήλωση του βιβλιοπωλείου «Πρωτοπορία» στην Θεσσαλονίκη. Μας μίλησαν θαρρετά για τον έρωτα τους κι όλες εκείνες τις δυσκολίες, γεμίζοντάς μας συγκίνηση, χαρά, λύπη, θάρρος κι ελπίδα μες απ’ τις γραφές της Συγγραφέως Ελένης Κεραμάρη. Παράλληλα μας δόθηκε η ευκαιρία ν’ αγγίξουμε περασμένους καιρούς σμιλευμένους από γνήσια αισθήματα, γεμίζοντας τον αγέρα αρώματα και γεύσεις που τείνουν να ξεχαστούν.

Γιατί της αγάπης τα λόγια μένουν για πάντα ζωντανά σαν γεννιούνται από ψυχές που ‘χουν μάθει να θυσιάζονται γι’ αυτή.

Κι εγώ πιστός στις σκέψεις και στα ‘θέλω’ του Οδυσσέα και της Αδριανής ακολουθώ την Ιθάκη τους σε κάθε μέρος που ετούτοι ταξιδεύουν για να μολογήσουν τα μυστικά τους.

Σειρά είχε το χωριό Ανατολικό, λίγα χιλιόμετρα έξω από την Θεσσαλονίκη. Ο κόσμος πολύς στην Δημοτική Βιβλιοθήκη και στα μάτια τους έβλεπα εκείνη, την δική μου, αθώα χαρά. Αυτή που ακόμη και μετά κι από  τι τρείς αναγνώσεις του βιβλίου, η λαχτάρα για να μάθω ακόμη περισσότερα απ’ τους παρουσιαστές κι απ’ την ίδια την Συγγραφέα, μεγάλωνε όλο και περισσότερο την αγωνία μου.

Η αρχή έγινε από την πρόεδρο του πολιτιστικού συλλόγου Ανατολικού "Η Βαλμάδα", την κυρία Φανή Καμπράγκου που μας καλωσόρισε και μας προετοίμασε με το δικό της βίωμα για τα χνάρια των ηρώων. Οι σκέψεις της φωτεινές και το χαμόγελο της αληθινό, όμοιο με όλων όσων βίωσαν ολόψυχα τούτη την ιστορία.

Κι έπειτα ο λόγος δόθηκε στην παρουσιάστρια της εκδήλωσης, στην βιβλιοθηκονόμο Ευαγγελία Καμπράγκου όπου μας άνοιξε  μια χαραμάδα απ’ το φώς του βιβλίου για να δούμε, ν’ αγγίξουμε, να γευτούμε και να χαθούμε στην ονειρική Ιθάκη. Εκείνη την Ιθάκη που για ‘μενα σήμαινε ένας ολάκαιρος Παράδεισος πλασμένος γι’ ανθρώπους γνήσιους που μοχθούν κι αντιστέκονται με μόνο σκοπό να ζήσουν τα όνειρά τους.

Κι όταν τελειώνει η λογική, σειρά παίρνουν τα αισθήματα που γεννά το πείσμα και ο αγώνας ενάντια σε όσα όλοι οι άλλοι θεωρούν χαμένα, μα όχι ο έρωτας. Τον λόγο πήρε η Συγγραφέας Ελένη Κεραμάρη, ξετυλίγοντας το κουβάρι της ιστορίας των ηρώων της και κάνοντάς μας κομμάτι των διλλημάτων τους, συμμετέχοντας σε όλες τις δύσκολες μα και λυτρωτικές τους στιγμές. Με αλυσιδωτές εξελίξεις που μας κρατούν αυτόβουλα δέσμιους της αγωνίας φτάνοντας αναπόφευκτα στο τέλος της πολυπρόσωπης ανατροπής. 

Και τούτο το ταξίδι το χάρηκα όσο και το πρώτο, σαν ξημέρωνα με το βιβλίο αγκαλιά να ζω, να ταυτίζομαι και ν’ αναπνέω το κάθε χάδι της Μοίρας, με δάκρυ και χαμόγελο συνάμα.


…κι έπειτα ήρθαν οι ερωτήσεις, όπου με την φωνή της Συγγραφέως, η Ανδριανή κι ο Οδυσσέας μας απαντούσαν για τα ‘πώς’ και τα ‘γιατί’ του έρωτά τους. 
 

Άφησα ένα χαμόγελο και αποχαιρέτησα τους ήρωες μ’ υπόσχεση πως θ’ ανταμώσουμε σύντομα.


 22 του Μάρτη «Το Άλφα της Ιθάκης μου» θα βρίσκεται στην Δημοτική Βιβλιοθήκη Αξιούπολης για να μας καλωσορίσει συνεχίζοντας τ’ όμορφό ταξίδι του.

Συνάντηση εκεί λοιπόν. 

                                                  Θεόφιλος Γιαννόπουλος

 Λίγα λόγια για την συγγραφέα Ελένη Κεραμάρη και το έργο της:

Η Ελένη Κεραμάρη γεννήθηκε στη Γέφυρα Θεσσαλονίκης όπου ζει και εργάζεται μέχρι και σήμερα. Σπούδασε Θεολογία στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και Επιστήμες της Προσχολικής Αγωγής. Το μυθιστόρημα «Το άλφα της Ιθάκης μου» είναι το πρώτο της βιβλίο.  

Τρόποι επικοινωνίας με την συγγραφέα
 Ελένη Κεραμάρη: 

Εκδόσεις ΕΞΗ στο facebook :Πατήστε εδώ


Επίσημος λογαριασμός στο facebook για το βιβλίο «Το Άλφα της Ιθάκης μου»:Πατήστε εδώ

 "Το Άλφα της Ιθάκης μου"
Δύο ιστορίες, ένας μεγάλος έρωτας, ένα ασυγκράτητο πάθος που αναζητά την ολοκλήρωσή του.

Πόσο ισχυρά είναι τα πρέπει και πόσο τα θέλω; Ποια θέση έχουν στις ζωές μας;
 
Σε μία κοινωνία δέσμια των προκαταλήψεων και του καθημερινού μόχθου για επιβίωση ο έρωτας θεωρείται πολυτέλεια.
 
Η ηρωίδα σε αυτό το βιβλίο είναι η ενσάρκωση όλων των χαμένων ονείρων που πασχίζουν να ξαναγεννηθούν, όχι με το πέρασμα του χρόνου αλλά με το πέρασμα της ζωής.
 
Λένε πως ο χρόνος επουλώνει τις πληγές, αλλά μπορεί να σβήσει τις μνήμες; Ένα γύρισμα της μοίρας και το παρελθόν έρχεται πάλι μπροστά. Πρέπει ν' αντισταθεί στη δύναμή του. Μπορεί όμως;
 
Κι έτσι το ταξίδι ξεκινάει... Μυρωδιές, γεύσεις, εικόνες, ήχοι και συναισθήματα θα σας οδηγήσουν εκεί...
 
...Στο άλφα της Ιθάκης μου.








Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου