Παρασκευή 15 Μαρτίου 2019

Φιλοξενώντας τον συγγραφέα Ευάγγελο Ιωσηφίδη!

Είστε έτοιμοι;  
....οικοδεσπότης: Θεόφιλος Γιαννόπουλος.
Ας αρχίσουμε λοιπόν την λογοτεχνική μας 'ανάκριση'...

Το έργο σου απευθύνεται σε αναγνώστες που…

Απευθύνεται σε αναγνώστες που αγαπούν το διαφορετικό, το μυστηριώδες και το παράξενο. Που κουράζονται απ’ το κοινότυπο και το καθημερινό και θέλουν συνεχώς τροφή για τη φαντασία τους.
Ποιος ήρωας της πλοκής σε δυσκόλευσε στην ανάπτυξή του και γιατί;
Ο κεντρικός ήρωας του βιβλίου, ο Φιλήμων Σαμπάκος, ήταν αρκετά δύσκολο να αποδοθεί στην καθημερινότητα και στη δουλειά του, λόγω της αλαλίας του. Αυτή η ιδιαιτερότητά του μου έφερε αρκετό προβληματισμό αλλά και αρκετές πρωτότυπες λύσεις.
Πόσο καιρό κράτησε η συγγραφή του έργου σου;
Το βιβλίο ξεκίνησε ένα όμορφο πρωινό Παρασκευής, τον Οκτώβριο του 2017. Τότε δεν είχα ιδέα πως κάποια στιγμή θα εκδοθεί: έγραφα για να ψυχαγωγήσω τον εαυτό μου και να γράψω ιστορίες που θα με ενθουσίαζαν ως αναγνώστη. Τελείωσε στα τέλη του 2018, όμως αυτά τα 25 διηγήματα είναι μόνο η αρχή. Ουσιαστικά δεν έχει τελειώσει, μιας και ο Φιλήμων έχει ακόμα πολλές αλλόκοτες υποθέσεις του να διηγηθεί…

Το βιβλίο σου γράφτηκε σε μία συνεχόμενη ή σε αποσπασματικές χρονικές περιόδους;
Το βιβλίο γράφτηκε αποσπασματικά. Έγραφα μόνο όποτε είχα πραγματικά μεράκι και ήμουν σε φάση «έκστασης για το αλλόκοτο». Δηλαδή όταν ένιωθα πως είχα έμπνευση και μια όμορφη ιδέα, την έδενα σε μια ιστορία. Αυτό πιστεύω πως είναι το δυνατότερο στοιχείο του βιβλίου.
Γιατί πιστεύεις πως πρέπει να διαβάσει ένας αναγνώστης το έργο σου;
Πρέπει να το διαβάσει διότι έχει πολλά να προσφέρει, πολλά να πει. Θα μπορέσει να τον ταξιδέψει στον κόσμο της φαντασίας μου, ένα ταξίδι που υπόσχομαι πως δε θα απογοητεύσει.

Πού αφιερώνεις το βιβλίο σου;
Πρώτα απ’ όλα στους γονείς μου. Είναι οι άνθρωποι που από μικρό παιδί έβλεπα να διαβάζουν. Έγινα αναγνώστης επειδή έμαθα από εκείνους πως το βιβλίο είναι ένας εξαιρετικός τρόπος ψυχαγωγίας. Έπειτα ήρθαν κι άλλοι που με υποστήριξαν στα πρώτα μου βήματα ως αρθρογράφος και συγγραφέας, οπότε φυσικά θέλω να το αφιερώσω σε όλους τους.
Αν είχες το δικαίωμα να σου πραγματοποιηθεί μια λογοτεχνική ευχή, ποια θα ήταν αυτή;
Θα ήταν να φτάσει το βιβλίο μου να διαβαστεί από όσο περισσότερο κόσμο γίνεται, αν το αξίζει.

Σε επηρεάζουν οι κριτικοί βιβλίων και οι αναγνώστες με όσα θετικά ή αρνητικά σου μεταφέρουν για το έργο σου;
Με επηρεάζουν, φυσικά. Οι καλόγνωμες κριτικές μου δίνουν χαρά. Οι αρνητικές κριτικές, εφόσον είναι δικαιολογημένες και ορθές, μου φέρνουν προβληματισμό κι αυτό με εξελίσσει ως λογοτέχνη και ως άνθρωπο, οπότε τις εκτιμώ ιδιαίτερα.


Γράφεις βασισμένος στις δικές σου αφορμές ή στις ανάγκες της αναγνωστικής αγοράς;
Γράφω πρωτίστως για να ικανοποιήσω τον εαυτό μου. Έπειτα, φυσικά σκέφτομαι και το αναγνωστικό κοινό αλλά δε θα έγραφα κάτι που δε με εκφράζει, απλώς και μόνο επειδή πουλάει.
Ποιες στιγμές αφιερώνεσαι στην συγγραφή;
Αφιερώνομαι στη συγγραφή τις ώρες που θεωρώ πως έχω κάτι να προσφέρω, εκείνες που έχω δημιουργικότητα μέσα μου και μπορώ να κάνω τον κόσμο έστω και λίγο ομορφότερο με όσα γράφω.
Γνώρισέ μας τις δράσεις σου και το απωθημένο σου για κάτι που δεν κατάφερες ακόμη να κάνεις.
Ασχολούμαι εντατικά με τη συγγραφή, την αρθρογραφία και με τη στιχουργική. Ταυτόχρονα παίζω σκάκι και ασχολούμαι με τη φιλολογία ως επάγγελμα. Αυτό που δεν κατάφερα ακόμα είναι να πάρω το Νόμπελ Λογοτεχνίας αλλά πού θα μου πάει…
Πόσο τελειομανής είσαι;
Θέλω να προσφέρω το καλύτερο δυνατόν. Αν υπάρχει ακόμα κι ένα κόμμα σε λάθος θέση στο έργο μου, θα κοιτάξω να το διορθώσω. Στη ζωή μου εκτός συγγραφής δεν είμαι τελειομανής.
 Μελλοντικά σχέδια;
Τα μελλοντικά μου σχέδια είναι να εκδοθεί το βιβλίο μου «Επτά Καταραμένες Ιστορίες», που μου πήρε 7 καταραμένα χρόνια για να γραφτεί και μετά παίρνει σειρά η τριλογία μου «Η Γη των Αμόλυντων», στην οποία γράφω τώρα το τελευταίο βιβλίο!


Σ' ευχαριστώ πολύ για την εξομολογητική σου συνέντευξη αγαπητέ μας συγγραφέα Ευάγγελε Ιωσηφίδη,πάντα επιτυχίες εύχομαι στην λογοτεχνική σου διαδρομή!

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ  


Ο Βαγγέλης Ιωσηφίδης γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη το 1990. Μεγάλωσε σε ένα χωριό της Δράμας, τους Σιταγρούς, και έχει αποφοιτήσει από τη σχολή Ελληνικής Φιλολογίας του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Εργάζεται ως εκπαιδευτικός στον ιδιωτικό τομέα, ενώ παράλληλα ασχολείται με το σκάκι ως αθλητής και προπονητής. Ενδιαφέροντά του είναι τα ταξίδια, η λογοτεχνία και η στιχουργική και του αρέσει να ανακαλύπτει νέους κόσμους μέσα από βιβλία και ταινίες. Διατηρεί ιστολόγιο στο διαδίκτυο, όπου αρθρογραφεί τακτικά (www.skylosofies.blogspot.com).
Το βιβλίο του "Φιλήμων ο ερευνητής του μεταφυσικού"κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Ελκυστής : https://elkistis.gr/product/filimon/





 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου