Παρασκευή 16 Νοεμβρίου 2018

Φιλοξενώντας την συγγραφέα Χαρά Χρυσάφη!

 
Είστε έτοιμοι;  

....οικοδεσπότης: Θεόφιλος Γιαννόπουλος.

 
Ας αρχίσουμε λοιπόν την λογοτεχνική μας 'ανάκριση'...







Το έργο σου απευθύνεται σε αναγνώστες που…

Τολμούν και ονειρεύονται. Θέλω να πιστεύω πως όλοι ονειρεύονται και τολμούν ή αν δεν το κάνουν ακόμα, θα το ήθελαν πολύ.

Η ιστορία σου βασίζεται σε πραγματικά γεγονότα; Κι αν ναι, σε ποια συγκεκριμένα;

Το βιβλίο γράφτηκε μετά από προσωπική παρατήρηση σε προβληματισμούς της καθημερινότητας και κυρίως της ελληνικής πραγματικότητας. Πρόκειται για 20 μανιφέστα, 20 κείμενα κραυγής τα οποία βασίζονται σε εντελώς πραγματικά γεγονότα που καθημερινά συμβαίνουν σε χιλιάδες ανθρώπους. Η φτώχεια, η πολιτική, ο τρόπος με τον οποίο επιβιώνουμε καθημερινά, η μοίρα ακόμα και ο έρωτας είναι μερικά από τα θέματα που αναλύονται στο βιβλίο.

Ποιος ήρωας της πλοκής σε δυσκόλευσε στην ανάπτυξή του και γιατί;
Δεν υπάρχει κάποιος συγκεκριμένος ήρωας στο βιβλίο. Υπάρχουν δεκάδες ήρωες οι οποίοι βρίσκονται καθημερινά δίπλα μας. Γι’ αυτούς μιλώ. Τούτοι οι ήρωες έμαθαν, μαθαίνουν, πρέπει να μάθουν να σηκώνονται από τις λάσπες, να μιλούν με τόλμη και να βάζουν τη σιωπή τους στο συρτάρι. Αυτό που με δυσκόλεψε περισσότερο ήταν η δική μου οπτική. Δεν θέλησα τα μανιφέστα να αποτελέσουν κάποιο είδος κατήχησης ή διδαχής. Απλά να αποτελέσουν μια ωρολογιακή βόμβα αποφάσεων. Άραγε είναι όλοι ικανοί να αλλάξουν μια κατάσταση, να βουτήξουν τη γλώσσα στο μυαλό τους και να μιλήσουν με την καρδιά τους; Κι αν ναι, θα μπορέσουν να διαχειριστούν το όποιο κόστος; Θέλει τόλμη να προσδοκάς να αλλάξουν τα πράγματα, αλλά θέλει πείσμα, θάρρος και αίμα για να αλλάξεις πρώτα τον εαυτό σου.

Πόσο καιρό κράτησε η συγγραφή του έργου σου;

Η συγγραφή κράτησε 6 μήνες.

Το βιβλίο σου γράφτηκε σε μία συνεχόμενη ή σε αποσπασματικές χρονικές περιόδους;

Ήταν μια συνεχόμενη χρονική περίοδος.

Γιατί πιστεύεις πως πρέπει να διαβάσει ένας αναγνώστης το έργο σου;

Γιατί πρέπει επιτέλους σ’ αυτό τον κόσμο, σ’ αυτή τη χώρα να αποφασίσει κανείς αν θέλει να λέει τα πράγματα με το όνομα τους ή αν θέλει να συνεχίσει να εθελοτυφλεί μπροστά στα προβλήματα της κοινωνίας, των σχέσεων, του εαυτού του. Διαβάζοντας το «Αυτό το βιβλίο θα αυτοκαταστραφεί σε 20 λεπτά» παίρνει ένα ρίσκο. Μπορεί άραγε να επιβιώσει στις προκλήσεις, μπορεί να αλλάξει το κατεστημένο, να καθαρίσει τη «βρώμα» των καιρών, να γίνει αυτός που θα βάλει ακόμα μια πέτρα στο οικοδόμημα της ανθρωπότητας;

Πού αφιερώνεις το βιβλίο σου;

Σ’ αυτούς με τις χιλιάδες εκδορές στη γλώσσα. Σ’ αυτούς που ακόμα αντιστέκονται και βάζουν τη σιωπή τους στο συρτάρι. Μετά κοιμούνται με το μαξιλάρι τους ελαφρύ και τα πρωί ξυπνούν ελεύθεροι.

Ποιος από τους ήρωές σου θα ήθελες να είναι πραγματικός;
Όλοι οι ήρωες του βιβλίου είναι άνθρωποι της διπλανής πόρτας. Είναι οι γονείς, οι παππούδες, ο ζητιάνος της γειτονιάς μας, ο φούρναρης, ο δάσκαλος, ο φίλος, ο αδερφός, η γυναίκα, ο άντρας μας. Τα βιβλία πρέπει να μιλούν για πραγματικούς ήρωες. Ακόμα κι όταν δε μιλούν, πρέπει να είναι τόσο αριστοτεχνικά γραμμένοι που να θυμίζουν ανθρώπους της ζωής μας, ή περαστικούς από αυτήν. Η αλήθεια εξάλλου βρίσκεται στα πιο φανταστικά μέρη αν ξέρεις που να ψάξεις!

Αν είχες το δικαίωμα να σου πραγματοποιηθεί μια λογοτεχνική ευχή, ποια θα ήταν αυτή;

Να μπορώ πάντα να βρίσκομαι δίπλα σε ανθρώπους αληθινούς που αφήνουν λίγο στην άκρη τις προσωπικές τους φιλοδοξίες και μοιράζονται τις γνώσεις και την αγάπη τους. Βέβαια, μεγάλο μου όνειρο είναι κάποια στιγμή να καταφέρω και να βρω το χρόνο να γράψω ένα μυθιστόρημα. Την ιστορία την έχω ήδη στο μυαλό μου. Μην περιμένετε να ακούσετε ότι προσδοκώ να πάρω το Νόμπελ, γιατί κι αυτά τα έχουμε ακούσει κατά καιρούς.

Υπάρχουν έργα σου τα οποία ξανακοιτώντας στο παρελθόν, θα ήθελες να μην είχαν εκδοθεί;

Η γραφή έχει μνήμη. Άλλωστε scripta manent. Τα γραπτά μένουν. Όλοι οι συγγραφείς κάνοντας την αυτοκριτική τους, γνωρίζουν πως τα πρώτα τους έργα θέλουν διορθώσεις και η γραφή να είναι εντελώς άγουρη. Άλλοι πάλι θεωρούν πως όλα είναι κομψοτεχνήματα. Εγώ θα σταθώ στο γεγονός πως είμαστε γεννημένοι να ονειρευόμαστε το καλύτερο και να αποκτούμε την εμπειρία να ξεχωρίζουμε τα λάθη μας. Όπως και να ‘χει παίζει ρόλο η χρονική περίοδος και η συναισθηματική κατάσταση στην οποία γράφει κανείς. Τα προηγούμενα έργα μου καλώς ή κακώς εκδόθηκαν και μ’ αρέσει να μην αναιρώ τις αποφάσεις του παρελθόντος. Μου αρκεί να αποκτώ κάθε μέρα τη γνώση της αυτοβελτίωσης.

Σε επηρεάζουν οι κριτικοί βιβλίων και οι αναγνώστες με όσα θετικά ή αρνητικά σου μεταφέρουν για το έργο σου;

Όποιος διακηρύττει ότι δεν τον ενδιαφέρει η κριτική, είναι ψεύτης. Από τη στιγμή που μοιράζεται κανείς το έργο του με το ευρύ κοινό, έχει την προσδοκία ή την επιθυμία να ξέρει αν αυτό που έγραψε άρεσε ή όχι σε κάποιους ανθρώπους. Φυσικά και με επηρεάζει οποιουδήποτε είδους κριτική, είτε θετική είτε αρνητική. Όπως οι γονείς αγαπούν και φροντίζουν τα παιδιά τους, έτσι κι ένας συγγραφέας παλεύει κάθε μέρα για τα «παιδιά» του, για τα έργα του. Παλεύει για να μπορούν τουλάχιστον να είναι αξιοπρεπή στις προκλήσεις της κοινωνίας. Έχω ανοιχτά αυτιά και μάτια στα λόγια αυτών που είναι ευγενικοί με οποιαδήποτε κριτική. Κρέμομαι απ’ τα χείλη τους. Τα δόντια βγαίνουν σ’ αυτούς που έχουν θράσος και δεν έχουν μάθει πρωτίστως να σέβονται.

Γράφεις βασισμένη στις δικές σου αφορμές ή στις ανάγκες της αναγνωστικής αγοράς;

Καθαρά στις δικές μου αφορμές. Για εμένα δεν έχουν νόημα οι κανόνες και οι ανάγκες της αγοράς. Εξάλλου υπάρχουν τόσοι και τόσοι που αγωνίζονται να ακολουθήσουν τη μόδα, το χρήμα, τη δόξα. Προτιμώ αυτά που γράφω, είτε είναι κάποιας αξίας, είτε είναι για τον κάλαθο τον αχρήστων, τουλάχιστον να είναι καθαρά δική μου ευθύνη, όταν ανέμελα πίνω τον καφέ μου και γράφω τις ιστορίες μου. Πίνω ελληνικό σκέτο, δεν μπορώ τα πολλά στολίδια στον καφέ. Έτσι δεν μπορώ και τους νόμους τις αγοράς.

Ποιες στιγμές αφιερώνεσαι στην συγγραφή;

Εκείνες τις στιγμές που θαρρώ πως είναι έτοιμη να μου αφιερωθεί κι αυτή. Δώσε πάρε είναι αυτά.

Γνώρισέ μας τις δράσεις σου και το απωθημένο σου για κάτι που δεν κατάφερες ακόμη να κάνεις.

Ασχολούμαι με τη θεατρική πράξη εδώ και 17. Είμαι δημιουργός της σελίδας Xartopetseta που σκοπό έχει να καταγράφονται μηνύματα πάνω σε χαρτοπετσέτες. Αρθρογραφώ στο Urnovl και koukidaki. Είμαι διοικητικό μέλος του συλλόγου «Το Ράφι της Αγάπης» που δημιουργεί δανειστικές βιβλιοθήκες όπου εμπλέκονται ασθενείς με χρόνιες παθήσεις, προωθώντας την αξία της θεραπευτικής ανάγνωσης. Έχω γράψει 3 βιβλία. Είχα την τιμή να σκηνοθετήσω το διπλό βιβλίο της συγγραφέως και αγαπημένης φίλης Νατάσσας Καραμανλή «Το μπλουζ της Κυριακή» & «Ωτακουστής» το οποίο μεταφέρθηκε στο σανίδι. Το προηγούμενο βιβλίο μου με τίτλο «Καταρρίπτεται»-15 θεατρικοί μονόλογοι, έχει πάρει το δρόμο του για να γίνει παράσταση. Θα ήθελα να ξέρω να παίζω πιάνο, να ταξιδέψω με αερόστατο, να σταματήσω να καπνίζω τόσο και είναι τόσα άλλα που θα ήθελα. Όπως κι ένα ταξίδι στο φεγγάρι. Γιατί όχι; Έτσι κι αλλιώς τα όνειρα είναι τζάμπα.  

Πόσο τελειομανής είσαι;

Ως τον ουρανό που λέγαμε παιδιά. Απελπιστικά τελειομανής. Αυτό θα με σκοτώσει μια μέρα.

Μελλοντικά σχέδια;

Δεν κάνω σχέδια, γιατί ο Θεός γελάει. Κάθε μέρα είναι μια άλλη μέρα, απλώς θέλω να είμαι έτοιμη να την αρπάξω απ’ τα μαλλιά.


Σ' ευχαριστώ πολύ για την εξομολογητική σου συνέντευξη Χαρά, πάντα επιτυχίες εύχομαι στην λογοτεχνική σου διαδρομή! 


                                   Λογοτεχνικό Βιογραφικό

Η Χαρά Χρυσάφη γεννήθηκε το 1988 στη Θεσσαλονίκη.

Είναι απόφοιτος του Τμήματος Επιστημών Προσχολικής Αγωγής και Εκπαίδευσης(ΑΠΘ). Το πρώτο της συγγραφικό έργο «Ερωτικές Αντιφάσεις» εκδόθηκε το 2014 από τις εκδ. Ωρίωνας. Η θεατρική ομάδα «Αμέα και Μη» μετέφερε τις «Ερωτικές Αντιφάσεις» στο σανίδι σε σκηνοθεσία της Ζηνοβίας Κωστελίδου. Το δεύτερο βιβλίο της έχει τίτλο «Καταρρίπτεται»-15 θεατρικοί μονόλογοι εκδ. Ωρίωνας.

Ασχολείται με τη θεατρική πράξη καθώς και με το θεατρικό παιχνίδι ως θεραπευτικό μέσο σε παιδιά και άτομα με αναπηρίες. Είναι δημιουργός της σελίδας Xartopetseta που σκοπό έχει να καταγράφονται μηνύματα πάνω σε χαρτοπετσέτες. Αρθρογραφεί στο Urnovl και koukidaki. Είναι διοικητικό μέλος του συλλόγου «Το Ράφι της Αγάπης» που δημιουργεί δανειστικές βιβλιοθήκες όπου εμπλέκονται ασθενείς με χρόνιες παθήσεις, προωθώντας την αξία της θεραπευτικής ανάγνωσης.  

Συμμετείχε με ποιήματα και κείμενα της στα βιβλία:
-Στων Ιδεών την Πόλη, εκδ. Ωριώνας
-Γιορτή Ποιητών εκδ. Ωρίωνας
-Μονόλογοι εκδ. τοβιβλίο
-Στα μονοπάτια των λέξεων εκδ Ωρίωνας
-Ανθολόγιο ποιήσεως εκδ. Όστρια
-Ποίηση στις ράγες Θεσσαλονίκη-Κατερίνη, e-book
-Χριστός Γεννάται εκδ. Όστρια

-Βραβείο στον 30ο διαγωνισμό «Σικελιανά» για το βιβλίο «Ερωτικές Αντιφάσεις».
-Τιμητικό βραβείο από την Δ.Ε.Ε.Λ στην 34η γιορτή ποιητών.
-1ο  βραβείο για το διήγημα «Το λιοντάρι του Θεού».
-Τιμητική Διάκριση για το ποίημα «Είμαι ένα μικρό τραπέζι» από το Σωματείο Λόγου και Τέχνης «Αλκυονίδες».

-Β’ έπαινος για το ποίημα «Έρωτας σε συντήρηση» στον 4ο Πανελλήνιο διαγωνισμό ποίησης 2018 του Αρχείου Ιστορίας & Τέχνης Κοζάνης της Κοβενταρίου Δημοτικής Βιβλιοθήκης.

-2ο βραβείο για το ποίημα "Μήτρα ελληνική" στον διεθνή διαγωνισμό ποίησης με θέμα την επιστροφή των γλυπτών του Παρθενώνα του ομίλου για την Unesco Πειραιώς και Νήσων σε συνεργασία με τον Ε.Π.Ο.Κ.


"Αυτό το βιβλίο θα αυτοκαταστραφεί σε 20 λεπτά" –  Χαρά Χρυσάφη

"20 μανιφέστα.

Μερικές προσωπικές κραυγές διαμαρτυρίας για ορισμένες εικόνες/πράξεις της καθημερινότητας και κυρίως της ελληνικής πραγματικότητας.

Η καταγραφή τους βασίστηκε στην παρατήρηση.

Ήταν απλά ένα ξεδιάντροπο βίτσιο να κόψω όλες τις ραφές οποιουδήποτε κλειστού στόματος.

Χρειάζεται να ξύσει κανείς πολλές πληγές και να γράψει με το αίμα του όλα τα λόγια που κρύβονται πίσω απ’ τη σιωπή της εποχής του".

Το βιβλίο "Αυτό το βιβλίο θα αυτοκαταστραφεί σε 20 λεπτά" της συγγραφέως Χαράς Χρυσάφη θα το προμηθευτείτε από τα βιβλιοπωλεία Ιανός, Πρωτοπορία καθώς και από όλα τα βιβλιοπωλεία της Ελλάδας.

Επίσης, είναι διαθέσιμο και στο ηλεκτρονικό μας κατάστημα: elkistis.gr/shop

Τέλος, για τους αναγνώστες της Θεσσαλονίκης, μπορείτε να επισκεφθείτε τις εργάσιμες ώρες τα γραφεία των Εκδόσεων Ελκυστής στο κέντρο της πόλης (Αρριανού 15) ή να το παραγγείλετε δίχως μεταφορικά έξοδα στα τηλέφωνα  231 403 7484 ή 6977853682.





Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου