Τρίτη 13 Νοεμβρίου 2018

Φιλοξενώντας την συγγραφέα Σοφία Κατάρα – Ξυλογιαννοπούλου!

Είστε έτοιμοι;


....οικοδεσπότης: Θεόφιλος Γιαννόπουλος.
 

Ας αρχίσουμε λοιπόν την λογοτεχνική μας 'ανάκριση'... 



Το έργο σου απευθύνεται σε αναγνώστες που…

Νιώθουν ότι η πραγματικότητα δεν περιορίζεται σε ό,τι βλέπουμε, ακούμε ή αγγίζουμε. Άνθρωποι που ξέρουν ότι δεν είμαστε μόνοι, που αντέχουν την ενδοσκόπηση, που έχουν ψάξει λίγο την έννοια της ευθύνης, που ο πόνος γι’ αυτούς είναι ευκαιρία να μάθουν κάτι παραπάνω για τον εαυτό τους κι όχι μόνο αφορμή μεμψιμοιρίας, τέτοιοι άνθρωποι θα νιώσουν την Ανεμούσα σαν το σπίτι τους!

Η ιστορία σου βασίζεται σε πραγματικά γεγονότα; Κι αν ναι, σε ποια συγκεκριμένα;

Η ιστορία της Ανεμούσας είναι ένα κράμα φανταστικών γεγονότων με υπόβαθρο πραγματικές καταστάσεις της ψυχής. Έτσι, ενώ δεν εδράζεται στην πραγματική ζωή, οι ήρωες και οι αντιδράσεις τους είναι πέρα για πέρα αληθινοί.

Ποιος ήρωας της πλοκής σε δυσκόλευσε στην ανάπτυξή του και γιατί;

Νομίζω ο Αλέξανδρος... Είναι ένας άνθρωπος με καλές προθέσεις, που του έχουν στρώσει τον δρόμο γραμμή για την Κόλαση! Δεν είναι ένας αρχετυπικά κακός, είναι κι αυτός θύμα του εαυτού του, ένας άνθρωπος που τα «κάνει θάλασσα» και μετά κρύβει το πρόβλημα κάτω από το χαλί. Η διαδρομή του από το σημείο της άρνησης μέχρι την παραδοχή των λαθών του ήταν μια πρόκληση για μένα...

Πόσο καιρό κράτησε η συγγραφή του έργου σου;

Δέκα μήνες, αλλά με ενδιάμεσες διακοπές.

Το βιβλίο σου γράφτηκε σε μία συνεχόμενη ή σε αποσπασματικές χρονικές περιόδους;

‘Όπως προανέφερα μεσολαβούσαν διαστήματα απραξίας. Όπως όμως σου έχω ξαναπεί, πιστεύω πολύ στη διαδικασία της επώασης. Είναι σαν να θολώνει το νερό από την πολλή δράση και αφήνοντάς το κάποια στιγμή ήσυχο κατακάθεται κι αυτό το ίζημα σχηματοποιείται σε ιδέες απόλυτα ξεκάθαρες. Έτσι δεν ανησυχούσα που δεν έγραφα. Ήξερα ότι υποσυνείδητα δούλευα...

Γιατί πιστεύεις πως πρέπει να διαβάσει ένας αναγνώστης το έργο σου;

Γιατί θα νιώσει την οικειότητα και τη ζεστασιά που προσφέρουν οι παλιές κλασικές ταινίες που μας μεγάλωσαν... Αισθήματα ολόκληρα, σχέσεις κρυστάλλινες, μια ηρεμία, μια αίσθηση πως όλα κυλούν μέσα στο φως... Θα μπει σε ένα σύμπαν ασφάλειας και ατόφιας αγάπης, παρά τις δυσκολίες και τις κακές στιγμές,  θα θυμηθεί την αίσθηση που είχαμε παιδιά, πως ό,τι κι αν μας συμβαίνει είναι όλα καλά, είμαστε πάντα στην αγκαλιά του πατέρα μας...

Πού αφιερώνεις το βιβλίο σου;

Στον άντρα μου. Και πίστεψέ με, δεν είναι στείρος συναισθηματισμός, ούτε άκριτη προβολή της ιδιωτικότητάς μου. Είμαι απόλυτα πεπεισμένη ότι αν δεν με είχε ενθαρρύνει, δεν θα είχα κάνει τίποτα. Αυτό το βιβλίο ειδικά, αλλά και όλα όσα προηγήθηκαν ή έπονται υπό την ευρεία έννοια, του «ανήκουν». Γιατί με κατάλαβε ότι είμαι συγγραφέας, προτού το καταλάβω εγώ η ίδια!

Ποιος από τους ήρωές σου θα ήθελες να είναι πραγματικός;

Η κυρία Ευγενία! Την έχω ολοζώντανη μπροστά μου! Κάτι ανάμεσα στην Ζωρζ Σαρή και την Άννα Καλουτά! Μια αυθεντική γυναίκα παλιάς κοπής, με θηλυκότητα και καλλιέργεια, με θητεία στο χώρο της υποκριτικής, με εμπειρίες, με στόφα αληθινής σταρ και παράλληλα αξιοπρεπής, συνειδητοποιημένη, συμφιλιωμένη με τον χρόνο και τη μοναξιά, μητρική και δοτική, τιμονιέρισα στο καράβι της ζωής της! Και τι δε θα ‘δινα να την είχα γειτόνισα!



Σε επηρεάζουν οι κριτικοί βιβλίων και οι αναγνώστες με όσα θετικά ή αρνητικά σου μεταφέρουν για το έργο σου;

Όλες οι καλόπιστες κριτικές λαμβάνονται υπόψη. Στο τέλος όμως, όταν μένεις μόνος απέναντι στο έργο σου, στο πνευματικό σου παιδί, νιώθεις ότι ξέρεις την αλήθεια. Και είναι πια στο χέρι σου κατά πόσο θες να είσαι έντιμος απέναντι στον εαυτό σου.

Γράφεις βασισμένος στις δικές σου αφορμές ή στις ανάγκες της αναγνωστικής αγοράς;

Αν με τον όρο ανάγκες της αγοράς εννοείς ό,τι υπηρετεί το κέρδος, τότε όχι, δε θα μπορούσα να τις ακολουθήσω. Ακολουθώ την καρδιά μου, όσο κλισέ κι αν ακούγεται αυτό! Κάνω δηλαδή ό,τι με αναπαύει κι αν βρω συνοδοιπόρους, ε, τότε δόξα τω Θεώ!

Ποιες στιγμές αφιερώνεσαι στην συγγραφή;

Στις διακοπές, όταν είμαι απερίσπαστη. Το βιβλίο θεωρώ ότι θέλει εστίαση και σοβαρότητα, δεν είναι πάρεργο, μια δουλειά του Σαββατοκύριακου...

Πόσο τελειομανής είσαι;

Σε ό,τι αφορά τη μορφή του κειμένου, μιλά πάντα η φιλόλογος μέσα μου! Αποφεύγω επαναλήψεις, πλεονασμούς κι ό,τι «βαραίνει» την αφήγηση. Τη στιγμή του οίστρου όμως, η τελειομανία μπαίνει στην άκρη. Όταν πλαντάζεις να δώσεις ζωή σε έννοιες και όνειρα, δεν στέκεσαι σε λεπτομέρειες... Το «χτένισμα» έρχεται μετά και είναι τόσο όσο να μη χαλάει την αυθεντικότητα του αρχικού υλικού...

Μελλοντικά σχέδια;

Όνειρα, σχέδια, επιθυμίες... Τα φοβάμαι λίγο όλα αυτά... Ας πούμε ότι παραμένω συνεπής, όρθια στις επάλξεις και με όρεξη για δημιουργία!

 Σ' ευχαριστώ πολύ για την εξομολογητική σου συνέντευξη Σοφία, κάθε επιτυχία εύχομαι στην λογοτεχνική σου διαδρομή!



                                   Λογοτεχνικό Βιογραφικό


Η Σοφία Κατάρα – Ξυλογιαννοπούλου γεννήθηκε στις Αχαρνές. Ευτύχησε να έχει υπέροχους δασκάλους και έτσι δε δυσκολεύτηκε να επιλέξει επάγγελμα! Από νωρίς,  το σχολείο και τα βιβλία υπήρξαν ο φυσικός της χώρος. Μετά από σπουδές στην Αρχαιολογία, βρέθηκε να   υπηρετεί ως φιλόλογος στη Μέση Εκπαίδευση.  

 Έχει έτσι  τη χαρά να βρίσκεται κοντά στα πράγματα που αγαπά : τα παιδιά  και τα βιβλία. Με αγάπη για τη γλώσσα και τη Λογοτεχνία,  τριγυρισμένη από προσωπάκια και ιστορίες άξιες να ειπωθούν, ένιωσε κάποτε πως ήρθε η ώρα να  συνδυάσει τις μεγάλες της αγάπες γράφοντας βιβλία για  παιδιά, συγκεκριμένα εφήβους,   αλλά  και μεγάλους. Γιατί πιστεύει πως το βιβλίο είναι μια μεγάλη αγκαλιά,  ο πιο πιστός φίλος και μια  τρυφερή παρηγοριά για όλους μας, ανεξαρτήτως ηλικίας! Στη διάρκεια της συγγραφικής της προσπάθειας ευτύχησε να διακριθεί δύο φορές. Μία για τη συγγραφή του σεναρίου της ταινίας μικρού μήκους «Λέγε με φίλε», στο φεστιβάλ Αρχαίας Ολυμπίας, από το Συνήγορο του Παιδιού, το 2012. 

Έπειτα,  το 2017 στα πρώτα βραβεία ορθόδοξου χριστιανικού παιδικού και εφηβικού βιβλίου, που διοργάνωσαν η Ιερά Μητρόπολη Πειραιώς και ο Ραδιοφωνικός Σταθμός «Πειραϊκή Εκκλησία», με το βιβλίο «Ο Άγιος της τελευταίας στιγμής» κατέλαβε τη δεύτερη θέση στην κατηγορία του ανέκδοτου βιβλίου. Κατόπιν, το 2018 κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις Ελληνοεκδοτική το μυθιστόρημά της για ενήλικες με τίτλο «Ταξίδι στην Ανεμούσα». Η μεγαλύτερη χαρά της όμως παραμένει το χαμόγελο των παιδιών, με τα οποία καθημερινά μοιράζεται τον αγώνα της γνώσης!     

Η Σοφία Κατάρα - Ξυλογιαννοπούλου είναι παντρεμένη και μητέρα δύο αγοριών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου