Σάββατο 29 Σεπτεμβρίου 2018

Φιλοξενώντας τον συγγραφέα Χρήστο Φλουρή!


 Είστε έτοιμοι;



....οικοδεσπότης: Θεόφιλος Γιαννόπουλος.
 



 Ας αρχίσουμε λοιπόν την λογοτεχνική μας 'ανάκριση'...
 
Το βιβλίο σου "Υπόθεση Μανδραγόρας" απευθύνεται σε αναγνώστες που…

...είναι συναισθηματικοί και τους αρέσει να ψάχνουν κάτω από την επιφάνεια.


Πόσο καιρό κράτησε η συγγραφή του έργου σου;

Περίπου έναν χρόνο αν θυμάμαι καλά. Ξεκίνησε πάντως στις αρχές του 2014.
 
Πόσο τελειομανής είσαι;

Δεν είμαι τελειομανής γιατί δεν πιστεύω ότι υπάρχει τελειότητα. Εξάλλου αυτή η λέξη με τρομάζει κάπως γιατί κρύβει μέσα της την έννοια του τέλους. Με ενδιαφέρει περισσότερο να είμαι  συνεπής με εμένα τον ίδιο αλλά και με ό,τι δημιουργώ. Δεν είμαι σίγουρος αν το καταφέρνω, αλλά τουλάχιστον το προσπαθώ.

Γιατί πιστεύεις πως πρέπει να διαβάσει ένας αναγνώστης το έργο σου;

Δεν μπορώ να απαντήσω στη συγκεκριμένη ερώτηση επειδή ακριβώς η ανάγνωση είναι κάτι εντελώς υποκειμενικό αλλά και επειδή δεν καταφέρνω ποτέ να εκτιμήσω προκαταβολικά  την όποια αξία αυτού που έχω γράψει. Δε μπορώ επομένως να καθορίσω γιατί πρέπει να διαβαστεί το έργο μου. Περισσότερο με ενδιαφέρει, αν διαβαστεί, να δημιουργήσει συναισθήματα στον αναγνώστη.

Πού αφιερώνεις το βιβλίο σου;

Το αφιερώνω σε όλους τους εργάτες του λόγου και ιδίως σε εκείνους που δεν έχουν ακόμη καταφέρει να δουν τυπωμένες τις σκέψεις τους στο χαρτί.

Αν είχες το δικαίωμα να σου πραγματοποιηθεί μια λογοτεχνική ευχή, ποια θα ήταν αυτή;

Να μπορούσα να γράψω ένα έργο που να άλλαζε, λέει, την πορεία του κόσμου, που θα έκανε  τους ανθρώπου- όσο κι αν αυτό μοιάζει ουτοπικό-  να δρουν περισσότερο με το συναίσθημα παρά με τον υπολογισμό και το συμφέρον.   

Σε επηρεάζουν οι κριτικοί βιβλίων και οι αναγνώστες με όσα θετικά ή αρνητικά σου μεταφέρουν για το έργο σου;

Διαβάζω και ακούω προσεκτικά τις κριτικές αλλά δεν επηρεάζομαι πολύ. Ως δημιουργός χαίρομαι όταν ακούω καλά λόγια και προβληματίζομαι όταν γίνομαι δέκτης αρνητικού σχολιασμού. Ωστόσο ούτε το ένα ούτε το άλλο δεν είναι ικανά να αναστείλουν την επιθυμία μου να εξακολουθώ να γράφω. Κι αυτό για μένα είναι το πιο σημαντικό.  

Γράφεις βασισμένος στις δικές σου αφορμές ή στις ανάγκες της αναγνωστικής αγοράς;

Δεν γράφω κατά παραγγελία. Βασίζομαι κυρίως στις δικές μου εμπειρίες και στα δικά μου βιώματα προσπαθώντας να ικανοποιήσω την ανάγκη μου να εκφράσω ότι με πληγώνει και ότι με χαροποιεί. Αν αυτές μου οι ανησυχίες καλύπτουν και την αναγνωστική αγορά, καλώς. Αν όχι, δεν πειράζει, εγώ θα εξακολουθώ να το κάνω ακόμη κι αν τα γραπτά μου μένουν στα αζήτητα. 
 
Ποιες στιγμές αφιερώνεσαι στην συγγραφή;

Η συγγραφή για μένα σημαίνει πρωινό ξύπνημα. Όχι πως δεν με απασχολεί και τις υπόλοιπες ώρες της μέρας, αλλά η αποτύπωση των σκέψεών μου στο χαρτί ξεκινά πάντα με το πρώτο φως του ήλιου. 

Μελλοντικά σχέδια;

Σχέδια δεν συνηθίζω να κάνω, ιδίως μακρόπνοα. Προσπαθώ να διαχειριστώ την κάθε μέρα ξεχωριστά.


Βιογραφικό σημείωμα

Ο Χρήστος Φλουρής γεννήθηκε στο Ρέθυμνο της Κρήτης. 

Τελείωσε το δημοτικό στο χωριό του τη Θεοδώρα και το Γυμνάσιο και Λύκειο στο Πέραμα Μυλοποτάμου. 

Σπούδασε Ιστορία και Αρχαιολογία στη φιλοσοφική σχολή του Πανεπιστημίου Κρήτης και στη συνέχεια εκπόνησε τη διδακτορική του διατριβή στο instituto Universitario Orientale στη Νάπολη της Ιταλίας.   

Ζει και εργάζεται στη Σπάρτη και είναι παντρεμένος και πατέρας δύο κοριτσιών. 

Το νέο του μυθιστόρημα ονομάζεται "Υπόθεση Μανδραγόρας" και κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Ελκυστής.

Από τις εκδόσεις Χαραμάδα κυκλοφορεί η ποιητική του συλλογή «Ενδόμυχα», από τις εκδόσεις «ανάτυπο» το μυθιστόρημα «Marea” και από τις εκδόσεις Διόπτρα το μυθιστόρημα «Χάρτινες μνήμες». 


Άλλα έργα του είναι τα μυθιστορήματα «Ιφιγένειες» και «Σπίθα»  καθώς και η ποιητική συλλογή «Σχεδόν Αθόρυβα».


Λίγα λόγια για το βιβλίο του "Υπόθεση Μανδραγόρας"....

"Ο Βασίλης, ένας νεαρός άνδρας που ζει και εργάζεται στο Λονδίνο, πληροφορείται τον ξαφνικό και μυστηριώδη θάνατο του πατέρα του. Επιστρέφοντας στην Αθήνα για την κηδεία, έρχεται αντιμέτωπος με την αλήθεια και με τις ενοχές. Αρχικά θεωρεί ανώφελο να αναζητήσει τις πραγματικές αιτίες του θανάτου του και αποφασίζει να επιστρέψει στη βάση του και να συνεχίσει κανονικά τη ζωή του.   

Επιστρέφοντας ωστόσο στο Λονδίνο,   βρίσκει ανάμεσα στην αλληλογραφία του, ένα γράμμα από τον πατέρα του, το περιεχόμενου του οποίου συσκοτίζει ακόμη περισσότερο, αντί να διευκρινίζει, τις αιτίες του θανάτου του. Δυο στοιχεία εκείνης της επιστολής του εξάπτουν την περιέργεια: η αναφορά σε έναν στίχο από τον  «Ρωμαίο και Ιουλιέτα» του Σαίξπηρ  «Οι στριγγλιές σαν το ξερίζωμα του μανδραγόρα, που όσοι ακούν τρελαίνονται...»  καθώς και η παρότρυνση  «μην ψάξεις, μόνο δέξου». 

Η τελευταία εκείνη μάλιστα προτροπή  για κάποιο περίεργο λόγο λειτουργεί μέσα του αντίστροφα και αρχίζει μια αναζήτηση με αφετηρία κάποιες φωτογραφίες που ο πατέρα του είχε ξεφυλλίσει λίγο πριν πεθάνει. Η αναζήτησή του θα τον φέρει αντιμέτωπο με μια παλιά ιστορία που ανάγεται χρονικά στην εποχή της στρατιωτικής θητείας του πατέρα του στη Ρόδο τη δεκαετία του 1980 αλλά κυρίως με την διαπίστωση πως εκείνη η ιστορία ήταν πιο άμεσα συνδεδεμένη με τη δική του ζωή απ’ ότι θα μπορούσε ο ίδιος να πιστέψει. 

Έτσι, ξεκινά να συμπληρώσει το ψηφιδωτό της ύπαρξή του, ανακαλύπτοντας ένα- ένα τα πρόσωπα και τα γεγονότα, οδηγούμενος  από το ένα στοιχείο στο άλλο. Θα βρεθεί αρχικά από την  κρύα αίθουσα ενός ψυχιατρείου, σ΄ ένα μοναστήρι στην Κρήτη κι έπειτα πάλι πίσω στο Λονδίνο και μετά στη Ρόδο όπου και θα παιχτεί η τελευταία πράξη του δράματος και θα αποκαλυφθεί ολόκληρη η αλήθεια"


Το βιβλίο "Υπόθεση Μανδραγόρας" θα το προμηθευτείτε από τα βιβλιοπωλεία Ιανός, Πρωτοπορία καθώς και από όλα τα βιβλιοπωλεία της Ελλάδας.


Επίσης, μπορεί να το παραγγείλετε και από το ηλεκτρονικό κατάστημα: https://elkistis.gr/product/ipothesi-mandragoras/


Επίσης, για τους αναγνώστες της Θεσσαλονίκης, μπορείτε να επισκεφθείτε τις εργάσιμες ώρες τα γραφεία των Εκδόσεων Ελκυστής στο κέντρο της πόλης (Αρριανού 15) ή να το παραγγείλετε δίχως μεταφορικά έξοδα στα τηλέφωνα   
231 403 7484 ή 6977853682.




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου