Δευτέρα 24 Αυγούστου 2015

12ος Διεθνής Διαγωνισμός Ποίησης Castello di Duino 2015

Η Εστία Ιταλίας του Ελληνικού Ιδρύματος Πολιτισμού, μέσα στο πλαίσιο των δραστηριοτήτων της, συμμετέχει στη διοργάνωση του 12ου Διεθνούς Διαγωνισμού Ποίησης Castello di Duino, ο οποίος διοργανώνεται στην Τεργέστη, τον μήνα Μάρτιο κάθε έτους από τον φορέα Associazione Poesia e Solidarietà σε συνεργασία με το Collegio del Mondo Unito dell’Adriatico του Duino, με την στήριξη της UNESCO, του Πρίγκηπα Carlo Alessandro della Torre Tasso del Castello di Duino, του Δήμου του Duino, της Muggia, του Δήμου Τεργέστης, της Περιφέρειας Friuli Venezia Giulia, του CEI και άλλων φορέων.
Η Διοργάνωση τελεί υπό την αιγίδα του Ιταλικού Υπουργείου Εξωτερικών και του Υπουργείου Νεότητας. Ο Διεθνής αυτός Διαγωνισμός Ποίησης έχει καθιερωθεί ως ένας από τους σημαντικούς θεσμούς του είδους του στην Ιταλία και μέχρι σήμερα έχουν λάβει μέρος πάνω από 6.500 άτομα. Την διοργάνωση του διαγωνισμού επιμελείται η καθηγήτρια του Τμήματος Φιλολογίας και Φιλοσοφίας του Πανεπιστημίου Τεργέστης Prof.ssa Gabriella Valera Gruber.
Πρόκειται για ένα διεθνή διαγωνισμό ποίησης που απευθύνεται σε νέους έως 30 ετών και σε σχολεία από όλο τον κόσμο. Στον διαγωνισμό προβλέπεται ειδικό διαγωνιστικό τμήμα για ΣΧΟΛΕΙΑ.
Το θέμα της 12ης έκδοσης είναι:
«Η δημιουργική δράση και η γένεση»
“The gesture and the genesis”
(Η δημιουργικότητα και η δημιουργία στη ζωή, στη νόηση, στη φύση, στις τέχνες…)(Creativity and Creation in life, Thinking, Nature, Arts…)
  • Το θέμα μπορεί να αναπτυχθεί με τρόπο απόλυτα ελεύθερο μέσα από την μεταφορά και την φαντασία
  • Είναι δυνατή η συμμετοχή σε ένα ή περισσότερα από τα ακόλουθα διαγωνιστικά τμήματα:
  1. ΒΡΑΒΕΙΟ «ΑΝΕΚΔΟΤΟΥ ΠΟΙΗΜΑΤΟΣ»
    Για τη συμμετοχή πρέπει να σταλεί ένα μόνο ανέκδοτο ποίημα, που να μην έχει βραβευτεί στο παρελθόν, όχι μεγαλύτερο από 40 στίχους.
    Δεχόμαστε τα ποιήματα στη μητρική γλώσσα των συγγραφέων. Για τα ποιήματα που είναι γραμμένα σε γλώσσα διαφορετική από την ιταλική ή την αγγλική, ζητείται μετάφραση στα ιταλικά ή στα αγγλικά ή στα γαλλικά ή στα ισπανικά. Για τα ποιήματα στα ιταλικά είναι επιθυμητή η μετάφραση στα αγγλικά, ωστόσο δεν είναι υποχρεωτική.
  2. Τα ποιήματα πρέπει να σταλούν μέχρι τις 10 Νοεμβρίου 2015
    α) μέσω ηλεκτρονικού ταχύδρομείου, στη διεύθυνση castelloduinopoesia@gmail.com. Το κείμενο πρέπει να σταλεί ως συνημμένο αρχείο σε μορφή word ή rtf.
    Δε θα γίνουν αποδεκτά κείμενα σε άλλες μορφές.
    Στο μήνυμα, και όχι στο συνημμένο αρχείο, πρέπει να συμπεριληφθεί και η αίτηση συμμετοχής
    β) μέσω ταχυδρομείου μαζί με την αίτηση συμμετοχής στην ακόλουθη διεύθυνση: Gabriella Valera Gruber, Via Matteotti 21, I-34138 Trieste – ITALIA. Για την προαναφερόμενη προθεσμία λαμβάνεται υπόψη η σφραγίδα του ταχυδρομείου. Σε κάθε περίπτωση δεν θα ληφθούν υπόψη ποιήματα που θα φτάσουν αφότου έχει ξεκινήσει η διαδικασία αξιολόγησης από την κριτική επιτροπή.
Τα ποιήματα δίνονται ανώνυμα στα μέλη της κριτικής επιτροπής ώστε να εξασφαλιστεί η αμερόληπτη και αντικειμενική αξιολόγησή τους.
Βραβεία:
  • 3 βραβεία των 500ων ευρώ στους τρεις πρώτους βραβευμένους
  • Τιμητική πλακέτα “Sergio Penco” η οποία θα απονεμηθεί στο καλύτερο ποίημα από νέους ποιητές κάτω από 16 χρονών.-Μία τιμητική ασημένια πλακέτα της Προεδρίας της Ιταλικής Δημοκρατίας
  • Ο διαγωνισμός ποίησης διοργανώνεται από το σύλλογο «Ποίηση και Αλληλεγγύη» και συνδέεται με ανθρωπιστικούς σκοπούς.
  • Η νικητές είναι υποχρεωμένοι να παραχωρήσουν ένα μέρος του χρηματικού ποσού (200 ευρώ) για ένα ανθρωπιστικό σκοπό της επιλογής τους, που θα πραγματοποιηθεί κατά προτίμηση στη χώρα προέλευσής τους.
  • Τιμητικές Διακρίσεις για την δημοσίευση των ποιημάτων στην έκδοση του βιβλίου του Διαγωνισμού (Segnalazioni per la pubblicazione) και μικρότερα βραβεία (κύπελλα, πλακέτες, έπαθλα, κ.α) προβλέπονται για άλλα ποιήματα που θα διακριθούν
  • Τα ποιήματα των νικητών και μια επιλογή από τα καλύτερα ποιήματα θα δημοσιευτούν σε δίγλωσση έκδοση (ιταλικά και αγγλικά) από τον εκδοτικό οίκο IBISKOS του Α. Risolo (Empoli, Italy), χορηγό του διαγωνισμού, και θα γραφτούν σε CD στη γλώσσα του πρωτότυπου. Το κέρδος θα δοθεί στο ανθρωπιστικό Ίδρυμα Lucchetta-Ota-D’Angelo-Hrovatin για τα παιδιά θύματα πολέμου, www.fondazionelucchetta.org.-Άλλες τιμητικές διακρίσεις και μικρότερα βραβεία προβλέπονται για τα καλύτερα ποιήματα των παιδιών κάτω από 16 χρονών.
  1. ΒΡΑΒΕΙΟ “ΘΕΑΤΡΟΥ” (Μονολόγος ή διάλογος μεταξύ δύο προσώπων).
Για τη συμμετοχή σ’αυτό το διαγωνιστικό τμήμα πρέπει να σταλεί ένα θεατρικό κείμενο, όχι μεγαλύτερο από 5 σελίδες  σε word με συνολικό όριο τους 10.000 χαρακτήρες (συμπεριλαμβανομένων  των κενών).
Η μη τήρηση αυτού του όρου συνεπάγεται τον αποκλεισμό από το διαγωνισμό.
Τα κείμενα πρέπει να σταλούν μέχρι τις  10 Νοεμβρίου 2015
Τα κείμενα ΠΡΕΠΕΙ υποχρεωτικά να συνοδεύονται από μια ΑΡΙΣΤΗ ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ ΣΤΑ ΙΤΑΛΙΚΑ: τα κείμενα θα αξιολογηθούν στα ιταλικά, ΔΕΝ είναι δυνατή η αξιολόγηση των κειμένων στη γλώσσα του πρωτοτύπου:
α) μέσω ηλεκτρονικού ταχύδρομείου, στη διεύθυνση castelloduinopoesia@gmail.com. Το κείμενο πρέπει να σταλεί ως συνημμένο αρχείο σε μορφή word ή rtf.
Στο μήνυμα, και όχι στο συνημμένο αρχείο, πρέπει να συμπεριληφθεί και η αίτηση συμμετοχής
β) μέσω ταχυδρομείου μαζί με την αίτηση συμμετοχής στην ακόλουθη διεύθυνση: Gabriella Valera Gruber, Via Matteotti 21, I-34138 Trieste – ITALIA. Για την προαναφερόμενη προθεσμία λαμβάνεται υπόψη η σφραγίδα του ταχυδρομείου. Σε κάθε περίπτωση δεν θα ληφθούν υπόψη ποιήματα που θα φτάσουν αφότου έχει ξεκινήσει η διαδικασία αξιολόγησης από την κριτική επιτροπή.
Τα κείμενα δίνονται ανώνυμα στα μέλη της κριτικής επιτροπής ώστε να εξασφαλιστεί η αμερόληπτη και αντικειμενική αξιολόγησή τους.
Βραβεία:
  • Πρώτο, Δεύτερο και Τρίτο Βραβείο: (Η τιμητική διάκριση θα κάνει μνεία του ονόματος του νικητή)
  • Τιμητικές διακρίσεις (Με επισήμανση του λόγου διάκρισης)
  • Τα έργα των νικητών και αυτά στα οποία θα απονεμηθεί τιμητική διάκριση θα παρουσιαστούν (απαγγελία) σε ένα σημαντικό θέατρο της Τεργέστης κατά τη διάρκεια της τελετής απονομής βραβείων και θα αναρτηθούν στην ιστοσελίδα του Διεθνούς Διαγωνισμού.
  1. Ειδικοί κανονισμοί για τα σχολεία – Προθεσμία 31 Δεκεμβρίου 2015
Τα σχολεία συμμετέχουν με συλλογικές εργασίες. Οι καθηγητές μπορούν να στείλουν τις συλλογικές εργασίες (περισσότερες από μία) μιας ομάδας μαθητών ή των μαθητών μίας ολόκληρης τάξης ή και μαθητών από διαφορετικές τάξεις. Οι εργασίες αυτές αξιολογούνται ως συλλογική εργασία και βραβεύονται με κριτήριο την διαπιστωμένη ικανότητα των εργασιών να παροτρύνουν τους μαθητές στην ποιητική γραφή.
Στο σχολείο που παρουσιάζει την καλύτερη εργασία θα απονεμηθεί ένα βραβείο των 500ων ευρώ υπό τον όρο ότι το χρηματικό ποσό θα δοθεί για έναν ανθρωπιστικό σκοπό της επιλογής των καθηγητών και των μαθητών.
Στο πλαίσιο του προγράμματος θα αφιερωθεί ολόκληρη ημέρα για την βράβευση των σχολικών ομάδων που θα διακριθούν και θα έρθουν στη Τεργέστη, ώστε να δοθεί η ευκαιρία στους εκπαιδευτικούς που επιμελήθηκαν τη συμμετοχή στο διαγωνισμό του σχολείου τους να παρουσιάσουν την εργασία του σχολείου και να δοθεί η ευκαιρία σε όλους τους παρευρισκόμενους μαθητές να διαβάσουν τα ποιήματα τους. Τιμητικές διακρίσεις προβλέπονται για τα 3 καλύτερα σχολεία που θα συμμετάσχουν στο διαγωνισμό. Σε όλους τους καθηγητές και μαθητές που θα συμμετάσχουν στο διαγωνισμό θα αποσταλεί μια βεβαίωση συμμετοχής, εφόσον ζητηθεί.
Τα ποιήματα που θα συμμετάσχουν στο διαγωνισμό θα πρέπει να σταλούν μέχρι τις              31 Δεκεμβρίου 2015.

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τον διαγωνισμό μπορείτε να επισκεφθείτε την ιστοσελίδα www.castellodiduinopoesia.it, η οποία έχει συνταχθεί σε 22 γλώσσες μεταξύ των οποίων και τα ελληνικά ή να απευθυνθείτε στην Εστία Ιταλίας του Ελληνικού Ιδρύματος Πολιτισμού, www.hfc–sezioneitaliana.com, (Via del Lavatoio 5, 34132 Trieste (Italia) – Tel. +39 040 639339, e-mail: info@hfc–sezioneitaliana.com).

(ακολουθούν οι αιτήσεις συμμετοχής)

  

Αίτηση συμμετοχής
(για τα διαγωνιστικά τμήματα ποίησης και θεάτρου)




First Name:      ______________________________________________________________
Last name:       ______________________________________________________________
Date of birth:   ______________________________________________________________
Address:          _______________________________________________________________       
Zip Code:        _______________________________________________________________
Telephone:      _______________________________________________________________
E-mail:            _______________________________________________________________
Nationality:    ________________________________________________________________
Title of Poem: ________________________________________________________________



DECLARATION:
I declare that the poem(s) [title of your poems] which I am entering into the "Castle of Duino" international competition - is my original work which is unpublished and never awarded in any competition.
I consent to its eventual publication or presentation to the public. I declare that I am/am not (selected whichever is applicable) a member of the SIAE or similar society for the protection of copyright. Participants consent to the use of their personal data for the requirements of the competition, and for the publication in accordance with the law. They can demand in every moment to cancel their data from the competition's electronic database.









Place: _______________________ Date________________ Signature____________________





Αίτηση συμμετοχής
(για τα σχολεία)




Name of the teacher: ______________________________________________________________
Surname of the teacher: ____________________________________________________________
School: _________________________________________________________________________
List of the participants students: _____________________________________________________
Address of the school: _____________________________________________________________
Zip Code: ____________   City: _________________________   Country: ___________________
Telephone: ______________________________________________________________________
E-mail of the school: ______________________________________________________________
E-mail of the teacher: ______________________________________________________________

DECLARATION:
I declare that the work [title of the work] which I am entering into the "Castle of Duino" international competition - is my original work which is unpublished and never awarded in any competition.
I consent to its eventual publication or presentation to the public. I declare that I am/am not (selected whichever is applicable) a member of the SIAE or similar society for the protection of copyright. Participants consent to the use of their personal data for the requirements of the competition, and for the publication in accordance with the law. They can demand in every moment to cancel their data from the competition’s electronic database.









Place: _______________________ Date________________ Signature____________________



The prize-giving ceremony will take place on March 22, 2015 in Duino Castle

 Πηγή:https://pappanna.wordpress.com/2015/08/22/12ος-διεθνής-διαγωνισμός-ποίησης-castello-di-duino-2015/α

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου